Посланията на катастрофалното земетресение в Турция и Сирия (обновена)

Посланията на катастрофалното земетресение в Турция и Сирия (обновена) Снимка: nationalworld.com

След бедствието от 6 февруари, до вечерта на 8 февруари, са установени над 12 000 жертви, десетки хиляди ранени и в пъти повече останали без покрив в студената зима – а се очаква със спасителните работи цифрите да растат.

Трусът, съборил повече от 3000 сгради, се усети в Кипър, Ливан, Йордания, Израел, Египет, Ирак, Иран, Саудитска Арабия, Грузия, Абхазия, Азербайджан и Армения.  В спасителните работи помагат екипи от България, Хърватия, Чешката република, Франция, Гърция, Унгария, Малта, Нидерландия, Полша, Румъния. Помощ предлагат също Италия, Испания и Словакия, а Мексико изпрати екип със свое прочуто куче, обучено да открива затрупани хора.

"Сградите в Турция и Сирия винаги са били уязвими за земетресения, но войната влошава ситуацията", пише nature.com. Но турският политолог Керим Хас се надява, че изправени пред общата трагедия, двете страни може да намалят напрежението по между си. 

Той припомня ситуацията след земетресението в Измит от 17 август 1999 г., когато загинаха над 17 000 души: „Тогава Гърция предостави хуманитарна помощ, градусът на напрежението намаля и до 2004 - 2005 г. турско-гръцките отношения достигнаха своя положителен връх. Без излишен оптимизъм, но историята показва, че общите проблеми помагат на народите да се обединяват”, казва Керим Хас.

Предположенията му са, че някои, включитено турската опозиция, може да обвинят правителството за катастрофалните последици, но като цяло турците са по-склонни да проклинат съдбата. Религиозните чувства в Турция все повече надделяват над политическите съображения, а и правителството вероятно ще реагира с целеви помощи – и за да подкрепи пострадалите, но и защото предстоящите избори са важни за турския президент. 

„Ердоган може и да не ги спечели, но пак ще остане на власт, защото не може да си тръгне”, смята политологът. Той очаква турските медии, които вече почти изцяло са контролирани от правителството, да представят в положителна светлина ресурсите на управляващите да се справят. На посещение в пострадалите райони турският президент каза, че е невъзможно някой да бъде подготвен за такава голяма катастрофа.

Turkey–Syria earthquake: what scientists know
Снимка - nature.com

Мощният природен катаклизъм отново върна на дневен ред темата за начина, по който се определят и прилагат строителните норми. Пред Scientific American сеизмологът Рос Стайн, главен изпълнителен директор на компанията за моделиране на катастрофи Temblor, обяснява предположенията си за особено разрушителните последствия на това земетресение. 

За експерта, фактор номер едно е качеството на строителството, включително проектирането, строителните регулации и отговорността, с която се прилагат и контролират. Затова Стайн, както и много други, се опитва да отговори на въпроса - защо падат цели жилищни блокове, посечени в основите им

„След земетресението през 1999 г. бях в Измит, инспектирахме една срутена фабрика, изградена от стоманобетон. Бръкнах в цепнатината в една носеща колона, за да видя колко стоманени пръти има – и извадих парче стиропор... Светът би бил по-безопасно място, ако бетонът беше полупрозрачен. Не обвинявам никого в нищо, но качеството на строителството е световен проблем, който далеч не засяга само Турция”, казва експертът.

Рос Стайн вижда риска и в друго: темата за климатичните промени като че ли ни накара да забравим за земетресенията и да обмисляме мерки само срещу наводнения, суша и горски пожари. 

„Това е вид умишлена слепота”, смята ученият и посочва два фактора - отново качественото противоземетръсно строителство и подготовката на населението в сеизмично активните райони: „Ако искате да направите нещо за себе си, купете си за $ 1 международно приетата сигнална оранжева свирка и я сложете на ключодържателя си. С нея при срутване сигнализирате лесно, без да се изтощавате, а и никой няма да тръгне да ви спасява, ако не знае, че сте жив”...

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: