В САЩ стремително измират пчелите, твърдят изследователи

В САЩ стремително измират пчелите, твърдят изследователи Снимка: https://pixabay.com/

Пчелите, включително тези, които живеят далеч от хората и не са изложени на вредни човешки въздействия, измират в огромни количества, показва ново проучване

15-годишният изследователски проект, който завърши през 2022 г., се основава на внимателно наблюдение на популацията на пчели и пеперуди в три различни отдалечени горски райони в Националния парк Okoни в Северна Джорджия, САЩ.

Експертите заключават, че приблизително 62,5% от популацията на пчелите е изгубена, докато популацията на пеперудите е намаляла със също толкова шокиращите 57,6%.

Броят на видовете пчели също е намалял, като районът губи 39% от видовото си биоразнообразие.

Въпреки че няма ясно обяснение защо тези отдалечени популации намаляват, изследователите са представили няколко хипотези. Например наличието на инвазивни видове, особено дървесни мравки.

Изменението на климата се посочва като друга вероятна причина. И като се има предвид, че човечеството не може да контролира този проблем, пчелите и пеперудите едва ли ще имат светло бъдеще скоро.

Междувременно човешките селскостопански процеси зависят от тези ценни опрашители. Пчелите играят решаваща роля в отглеждането на култури, които изхранват както хората, така и добитъка.

С други думи, когато губим пчелите, губим   хляб, месо и мляко.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: