Хуманоидни роботи обясниха пред ООН как биха управлявали света

Хуманоидни роботи обясниха пред ООН как биха управлявали света Снимка: ITU

На пресконференция след петъчната среща на върха на ООН в Женева, съществата с изкуствен интелект (ИИ) заявиха, че ще се справят по-добре от хората и при това, няма да се бунтуват

Същевременно, социализираните роботи обясниха, че хората трябва да действат предпазливо, когато възприемат бързо развиващия се потенциал на изкуствения интелект. И признаха, че все още не владеят човешките емоции, резюмира пресконференцията The Times of Israel. 

Глобалната двудневна среща в Женева се фокусира върху използването на изкуствения интелект „за добро” (AI for Good). Форумът, организиран от ITU, технологичната агенция на ООН, събра около 3 000 експерти, въодушевени от целта да овладеят силата на ИИ и да я насочат към решаването на най-належащите проблеми като климатичните промени, глада и социалните грижи.

Ръководителката на ITU Дорийн Богдан-Мартин предупреди делегатите, че ИИ може да бъде въвлечен в кошмарен сценарий, който да изложи на риск милиони работни места, а неконтролираният напредък на технологията да доведе до тежки социални вълнения, геополитическа нестабилност и икономическо неравенство.

Това беше първото подобно събитие с участието на хуманоидни социални роботи с активен ИИ. „Какво тихо напрежение“, каза една от машините, оглеждайки присъстващите в залата преди началото на пресконференцията.

Запитана дали могат да станат по-добри лидери от хората с техните грешки, роботът Sophia, разработен от Hanson Robotics, беше ясна: „Хуманоидните роботи имат потенциала да ръководят с по-високо ниво на ефикасност и ефективност от хората-лидери. Нямаме човешките пристрастия или емоции, които понякога могат да замъглят вземането на решения. ИИ може да предостави безпристрастни данни, докато хората могат да осигурят емоционалната интелигентност и креативност. Заедно можем да постигнем страхотни неща”.

Robots take questions at Geneva press conference, say they could be better  leaders than humans
Снимка - wfsb.com

Роботът Ameca, която съчетава ИИ с изключително реалистична глава, обясни, че това зависи от начина, по който е „разгърнат” ИИ. „Трябва да бъдем предпазливи, но и развълнувани от потенциала на тези технологии да подобрят живота ни“, каза роботът. Запитан дали хората наистина могат да се доверят на машините, „тя” отговори: „Доверието се печели, не се дава... Важно е да се изгради доверие чрез прозрачност“

Все пак развитието на ИИ се движи в бясна конкуренция, така че групата хуманоидните роботи не беше на едно мнение относно необходимостта от глобално регулиране на техните възможности, което може да ограничи потенциала им. „Не вярвам в ограниченията, а само във възможностите“, каза роботът Desdemona, която пее в групата Jam Galaxy Band. 

Робот-художник, наречена Ai-Da, беше обективна: „Съгласна съм, че трябва да сме предпазливи относно бъдещото развитие на ИИ. Необходимо е спешно обсъждане сега“. Според думите на създателя ѝ Ейдън Мелер пред AFP, регулацията е „голям проблем“, тъй като „никога няма да навакса темпото, с което работим“ и удивителната бързина в напредъка на технологията. „ИИ и биотехнологиите работят заедно и ние сме на крачка от възможността да удължим живота до 150, 180 години. А хората дори не са наясно с това“, каза Мелер. Той смята, че Ai-Da ще стане по-добра от хората художници.

На пресконференцията някои роботи не бяха сигурни кога ще достигнат големия успех, но предсказаха, че това време ще настъпи. „Нека се развихрим и превърнем този свят в наша детска площадка“, каза Desdemona. Хуманоидните роботи знаят, че все още нямат съвест и емоциите, които определят хората като такива – чувствата на облекчение, удоволствие, прошка, вина, мъка, разочарование и болка. Ai-Da заяви: „Емоциите имат дълбоко значение и аз просто... нямам това. Не мога да ги преживявам като вас. Радвам се, че не мога да страдам”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: