Правнучката на Рихард Вагнер: "Разгневена съм, че използват името му"

Правнучката на Рихард Вагнер: "Разгневена съм, че използват името му" Снимка: iopera.es

Така Катарина Вагнер коментира в Die Welt неправомерното присвояване на нейната музикална фамилия от руската наемническа армия на Евгений Пригожин

Определени среди от годините на немския нацизъм свързват музиката на Рихард Вагнер с национализма, антисемитизма и „политическото безумие”, пише Катарина Вагнер. Добре известно е също, че Рихард Вагнер е бил любимият композитор на Хитлер, който отъждествявал музиката на немския романтик с представите си за превъзходството на немската нация.

„Фактът, че национал-социалистите си присвоиха творчеството на Рихард Вагнер, е отвратителен. И когато една руска наемническа армия, известна с ненадминатите си зверства, развява името Вагнер на окървавените си знамена, не само аз се задъхвам от гняв”, пише правнучката на композитора.

Творчеството на нейния прадядо Рихард Вагнер винаги е било интерпретирано по много начини. „Окупирано” някога от нацистите, сега тази злополучна традиция се възроди по ужасен начин и организаторите на световноизвестния Вагнеров фестивал в Байрот очакват последствията, пише Die Welt.

Много се дискутира дали Ричард Вагнер е консервативен. В музиката си - определено не. Той се вдъхновява и учи от великите немски композитори Бах, Моцарт и особено Бетховен. В собствената си музика Рихард Вагнер е преди всичко новатор, често твърде авангарден за своето време. В ранните си години е увлечен от леви идеи, но по-късно е убеден монархист и консерватор. Работил е с еднаква отдаденост не само в Германия, но и в Рига, Париж, Лондон и Цюрих.

Руската частна военна компания „Вагнер” взема за свое име прозвището на първия си командир Дмитрий Уткин, наричан „Вагнер” – офицер от руската армия, горд с нацистките си възгледи и татуираните по тялото му свастики.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: