ЧВК Вагнер: От кетъринг в Кремъл до бунт срещу руската власт

ЧВК Вагнер: От кетъринг в Кремъл до бунт срещу руската власт

Британското разузнаване определя броя на войските на Вагнер, действащи в Украйна, на близо 50 000 души, което представлява една четвърт от общата численост на силите на Русия

Основателят на Вагнер Пригожин обвини руската армия в петък, 23 юни, че е организирала атака срещу тренировъчния лагер на групировката и заплаши да отговори и да вдигне бунт срещу руската администрация.


Частната военна група Вагнер, която започна бунт срещу руската администрация след обвинения, че руската армия е организирала атаката, излиза на преден план от самото си създаване заради ролята си в кризисни зони от Африка до Близкия изток.

Wagner Group, охранителна компания, собственост на богатия бизнесмен Евгений Пригожин и бившия офицер от руското разузнаване Дмитрий Уткин, наричан "шеф", защото компанията му обслужваше двореца в Кремъл, беше основана през 2014 г., за да подкрепи близките до Русия сепаратисти в конфликта в Донбас, съобщава Анадола.

Групата  Вагнер, съставена предимно от затворници, изпрати войски извън Украйна в различни конфликти в Близкия изток и Африка, включително за гражданската война в Сирия.

Британското разузнаване определя броя на войските на Вагнер, действащи в Украйна, на близо 50 000 души, което представлява една четвърт от общата численост на силите на Русия.

Вагнер изигра важна роля в постигането на контрол над части от Украйна и е обвинена в извършване на „военни престъпления“ и нарушения на човешките права.

Вагнер  се смята от Съединените щати за "голяма транснационална престъпна организация".

Светът се запозна с Вагнер по време на анексирането на Крим

Wagner, секретна организация, действаща в Африка и Близкия изток, когато беше основана през 2014 г. и се смяташе, че има почти 5000 бойци, оттогава нарасна значително.


Малко повече от месец след началото на руско-украинската война, наемниците на Вагнер бяха разположени в Украйна на 28 март 2022 г.

Според Съвета за национална сигурност на САЩ, въпреки че почти 80 процента от членовете й в Украйна са били вербувани от затвори, се казва, че групата   Вагнер е била ефективна при превземането на град Бахмут от Русия в източна Украйна.

Координаторът на стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза, че Вагнер е закупила оръжия от Северна Корея за употреба в Украйна.

Оперира от Африка до Близкия изток

Днес Wagner Group работи в Мали, Мадагаскар, Мозамбик, Судан, Буркина Фасо, Либия и Централноафриканската република.

Извън Украйна групата   Вагнер е участвала в регионални конфликти и също е действала в много африкански и близкоизточни страни, където Русия е разширила влиянието си, съобщава Центърът за борба с тероризма в Уест Пойнт на Военната академия на САЩ.

През 2015 г. групата   Вагнер изпрати войски в подкрепа на администрацията на Асад в гражданската война в Сирия.

Има и наемници, свързани с групата   Вагнер, която подкрепя силите на Халифа Хафтар, лидер на въоръжените сили в източната част на страната.

Смята се, че групата Вагнер, която беше призована да защити диамантените мини в Централноафриканската република, гарантира безопасността на златните мини в Судан.

Малийското правителство използва групата   Вагнер срещу въоръжени групи в страната.

Catrina Doxsee от Центъра за стратегически и международни изследвания заявява, че Wagner Group предоставя природни ресурси за финансиране на страни, които са уязвими от финансови санкции като санкциите на САЩ.

Отбелязвайки, че Вагнер е участвала както в добива на злато, така и в контрабандата, Doxsee заяви, че се е опитала да намали въздействието на западните санкции с тези методи.

Обвинения във военни престъпления и нарушения на човешките права

На дневен ред са и обвиненията във военни престъпления и нарушаване на правата на човека от страна на наемниците на Вагнер, които действат в много страни.

Бивш командир, който потърси убежище в Норвегия, след като дезертира от наемните сили през януари, твърди, че е бил свидетел на военни престъпления в Украйна.

Украинските прокурори твърдят, че трима наемници от групата Вагнер са убили и измъчвали цивилни край Киев през април 2022 г., заедно с руски войници.

Освен това германското разузнаване обяви, че наемниците на Вагнер може да са избили цивилни в Буча през март 2022 г.

Има доказателства, че групата Вагнер е нарушила оръжейното ембарго на Организацията на обединените нации (ООН) и е „инсталирала противопехотни мини и импровизирани взривни устройства в и около ливанския град Триполи, без да се съобразява с безопасността на цивилните“, съобщи Пентагонът през 2020 г.

ООН и френското правителство също обвиниха наемниците на Вагнер в изнасилвания и грабежи на цивилни в Централноафриканската република.

Напрежение с руските командири

Основателят на Вагнер Пригожин многократно е обвинявал руския министър на отбраната Сергей Шойгу  в „некомпетентност“ и умишлено недостатъчно снабдяване на частите на Вагнер, които се бият в Украйна.

Руското министерство на отбраната съобщи анонимно, че "доброволческите формирования" в Украйна трябва да подпишат договори до края на юни.

Този ход беше възприет като опит на правителството да придобие повече контрол над Вагнер.

В петък, 23 юни, основателят на Вагнер Пригожин обвини руската армия, че е организирала атака срещу тренировъчния лагер на Вагнер и заплаши да отговори и да вдигне бунт срещу руската администрация.

Федералната служба за сигурност (ФСБ) е образувала наказателно производство по обвинение във "въоръжен бунт". В изявление на руското министерство на отбраната се отричат  твърденията, че лагерите на Вагнер са били атакувани.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: