Частната военна компания Wagner преустанови набирането на бойци

Частната военна компания Wagner преустанови набирането на бойци Снимка: themoscowtimes.com

Въоръжената групировка на Евгений Пригожин съобщи, че "временно" няма да участва във войната в Украйна, тъй като се прехвърля в Беларус

„Поради временното неучастие на ЧВК „Вагнер“ в специална военна операция и преместването ѝ в Република Беларус, временно спираме работата на регионалните вербовъчни центрове за ЧВК Wagner за период от 1 месец“, се казва в Telegram канала на групата, където се публикуваха обявите за работа.

В същото време съобщението съдържа списък с телефонни номера на кол център, където все пак може да се заяви кандидатура за работа в ЧВК Wagner. До вчера, една седмица след въоръжения бунт на Пригожин, групата му набраше наемници в цяла Русия, предлагайки 240 000 рубли заплата (€ 2 470) и шестмесечен договор, съобщава ВВС.

Пригожин се разбунтува в нощта на 23 юни и изпрати колоните си от наемници с тежка военна техника на 200 км от Москва. Официалната причина за бунта беше предполагаема ракетна атака срешу лагер на ЧВК Wagner от редовната руска армия, но от комисията по отбрана в Държавната дума по-късно обясниха, че истинската причина е нежеланието на Пригожин частната му армия да премине под командването на министерството на отбраната, а наемниците да преподпишат договори с военното ведомство.

Бунтът на Пригожин приключи само след един ден, като той получи съгласието на Кремъл да не бъде съден и заедно с наемниците му да се преместят безпрепятствено в Беларус.

Междувременно, по своя воля или не, Пригожин постепенно закрива бизнесите си в Русия, в т. ч. медийна група Patriot, известна като "фабрика за тролове". Руската пропаганда се опитва да развенчае "мита" за високата ефективност на ЧВК Wagner във войната срещу Украйна и извади на показ грандиозните суми, които Пригожин е получавал от руското правителство за войската си. От своя страна, Министерството на отбраната прекрати договора с компанията „Конкорд”, собственост на Пригожин, която доставяше храната на руската армия.

От много места в Русия идват съобщения, че бивши затворници, спечелили свободата си с шестмесечна служба на украинския фронт в състава на ЧВК Wagner, активно се връщат към престъпния си живот, включитено убийства. По данни на самия Пригожин, във войната с Украйна са загинали около 10 000 бойци на ЧВК Wagner. Според украинските служби, броят им е два пъти повече.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: