Русия след несъстоялия се „поход за справедливост”

Русия след несъстоялия се „поход за справедливост” Снимка: moscowtimes.ru

Демонстрирайки традиционната руско-съветска политика „всичко е наред и върви по план”, руският министър на отбраната „излезе от нелегалност”

Сергей Шойгу, обявен като повод за бунта на Евгевий Пригожин и ЧВК Wagner, не се появи публично през цялото време на т. нар. „метеж”. За първи днес, след четири дни без информация за трудовото му ежедневие, пресслужбата на руското министерство на отбраната съобщи в сайта си, че министърът е посетил "едно от обединенията" на Западната група въоръжени сили на Русия в Украйна. 

Съобщението информира, че по време на фронтовото си посещение министър Шойгу е изслушал доклад на командващия войските "Запад" за „актуалната обстановка, действията на противника и изпълнението на бойните задачи“ и от своя страна е разпоредил „да продължи активното разузнаване с цел предварително разкриване на плановете на противника и предотвратяване на тяхното изпълнение“.

Може би като единствен отзвук на многобройните протести на Пригожин за лошото снабдяване с боеприпаси на фронта, Сергей Шойгу „обърна специално внимание на организирането на всестранна поддръжка на войските“, се казва още в прессъобщението.

Информацията е придружена и с видео, но лентата не е маркирана с дата, което предизвика в руската преса коментари, че не е актуална, а отразява пътуване на Шойгу до фронта преди „безредиците”. Според медийни експерти обаче, е „напълно нормално” Министерството на отбраната да покаже сега видеорепортажа (наречен в руските меди „видео-консерва”), за да илюстрира активната работа на министър Шойгу и отдадеността му на „специалната” военна операция на Владимир Путин в Украйна.

Междувременно, многобройните сайтове на Евгений Пригожин (собственик на платформата „В контакте”) са недостъпни и местонахождението му не е известно. В руските медии излезе съобщение, че Частната военна компания Wagner няма да бъде закрита, макар че централата ѝ в Санкт Петербург вече е обискирана и в близост са открити големи суми пари – според администрацията на Wagner – за заплати на бойците. 

Не се съобщава за обиски на офиси на ЧВК Wagner в други големи градове. Рекламните билборди, призоваващи за присъединяване към наемническата армия на много места се снемат, но офиси на ЧВК Wagner по места продължават да наемат бойци за украинския фронт.

Режимът на контратерористична операция в Москва, Московска и Воронежка област е отменен. Изненадващо, „Коммерсантъ” съобщи, че наказателното дело за организиране на въоръжен бунт срещу Пригожин не е прекратено, въпреки твърдението на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Според източника на изданието, разследването продължава, тъй като "е минало твърде малко време, за да се вземе различно решение".

На този фон руснаците се втурнаха към банките, повишавайки тегленията в кеш със 70% - 80% - рекорд от началото на мобилизацията в Русия. Ситуацията наложи намесата на Централната банка на Русия, която подкрепи банките, захранвайки ги  с около три пъти повече парични обеми от обичайното.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: