СЗО: Изкуствените подсладители са риск за здравето

СЗО: Изкуствените подсладители са риск за здравето Снимка: maltadaily.mt

Заместителите на захарта не помагат на хората да отслабнат, но могат да застрашат здравето им

Систематичен преглед на наличните доказателства „подсказва, че употребата на незахарни подсладители (NSS) не дава никаква дългосрочна полза за намаляване на телесните мазнини при възрастни или деца. Резултатите от прегледа предполагат също, че може да има потенциални нежелани ефекти от дългосрочната употреба на NSS, като повишен риск от диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и смъртност при възрастни“, се казва в изявление на Световната здравна организация (СЗО).

Франческо Бранка, директор на СЗО по въпросите на храненето и безопасността на храните, подчертава, че изкуствените подсладители „не са основни диетични фактори и нямат хранителна стойност, така че хората трябва да обмислят други начини да намалят на приема на свободни захари, например консумация на естествено сладки храни, като плодове или неподсладени храни и напитки”.

Миналата година голямо проучване във Франция отбеляза възможна връзка между изкуствените подсладители и повишения риск от рак. А канадската здравна организация отдавна предупреждава, че нискокалоричните заместители на захарта не са нито необходими, нито полезни.

Препоръките на СЗО се отнаст за всички синтетични или модифицирани нехранителни подсладители като ацесулфам К, аспартам, адвантам, цикламати, неотам, захарин, сукралоза, стевия и производни на стевия”, но не и за продукти за лична грижа и хигиена, съдържащи NSS, като пасти за зъби, кремове и лекарства.

С появата си, препоръките на СЗО разпалиха критика и дебати, отбелязва Euronews. Най-важно е да се разбере, че съветите на СЗО са „към правителствата и политиците, а не към отделни лица“, казва Том Сандърс, почетен професор по хранене и диететология в Кралския колеж в Лондон. 

Според него обаче, препоръките на СЗО са представени така, че хората ги приемат като директни съвети, което „създава голямо объркване сред потребителите”, напр. от една страна „избягвайте напитките, подсладени със захар“, а от друга, „всъщност не трябва да пиете изкуствени подсладители“.

Сандърс смята, че СЗО „не показва никакви категорични неблагоприятни ефекти”,но пропуска един важен - здравето на зъбите, особено при децата. Той упреква СЗО, че препоръките ѝ нямат връзка с реалната ситуация, особено в областта на диетологията. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: