Отново сложна комуникация между Илон Мъск и Белия дом

Отново сложна комуникация между Илон Мъск и Белия дом Снимка: businessinsider.com

И не от вчера - според наблюдатели, Джо Байдън е произнесъл името Tesla цяла година след началото на президентския си мандат

През 2022 г. Tesla достави 1,31 милиона електрически превозни средства в сравнение с едва 39 096 EV, продадени от General Motors (GM), но американският президент обяви GM за водеща компания в сектора, припомня The Street. Шефът на Tesla не е бил канен и на събития в Белия дом, организирани за босовете от автомобилната индустрия, а Джо Байдън дори не е отбелязал с нищо подвизите на SpaceX, която възроди мечтата на Америка да завладее космоса.

Илон Мъск, който е един от най-големите критици на революционната технология на изкуствения интелект (ИИ), не беше и сред технологичните босове, поканени от президентската администрация миналата седмица, за да обсъдят рисковете при разработките на тази  технология. Мъск няма как да хареса подобно пренебрежение, така че никога не пропуска възможност да критикува Байдън и с охота обяснява отношението на Белия дом към него с факта, че Tesla е против синдикатите, докато Байдън им е голям поддръжник.

„Обществеността няма представа колко са били атакувани и подкопавани Tesla и SpaceX, защото ние не сме обединени в синдикати, а същевременно предлагаме най-високото заплащане в индустрията! Но президентската администрация изглежда предпочита една компания да е мъртва, отколкото да не е обвързана със синдикатите“, каза Мъск в интервю преди година.

Тогава Джо Байдън изглежда си взе бележка и похвали Tesla за инициативата да изгради мащабна верига зарядни станции: „Това е голяма работа и ще доведе до голяма разлика”. Мъск също смекчи тона и написа в профила си „Благодаря Ви. Tesla ще се радва да поддържа и други електромобили чрез нашата мрежа Supercharger“.

Но примирието, разиграло се в началото на тази година, се оказа кратко, заради „пропуска” на Белия дом да покани Илон Мъск на срещата с технологичните босове, включително изпълнителните директори на Alphabet, Anthropic, Microsoft и OpenAI. Анализатори казват, че отсъствието на Мъск от тази среща действително е голям пропуск, тъй като той първи финансира OpenAI, но същевременно е и един от първите, който настоява за много сериозни регулации, предупреждавайки, че мощните авангардни инструменти на ИИ са „по-опасни от ядреното оръжие”.

„Още една важна среща, която трябваше да включва Илон Мъск“, публикува потребител в Twitter на 5 май. Мъск отговори „Ще оцелея. Но срещата е стъпка в правилната посока”. Милиардерът продължи кампанията си сам, организирайки преди дни личен разговор със законодатели във Вашингтон, за да обсъдят необходимите законови регламенти при разработките на ИИ. Засега от Белия дом не са коментирали инициативата му. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: