Ердоган отмени трета предизборна проява две седмици преди изборите

Ердоган отмени трета предизборна проява две седмици преди изборите Снимка: trthaber.com

На 14 май турският президент ще се бори за трети президентски мандат

След като във вторник прекъсна за няколко минути телевизионното си участие поради внезапно прилошаване, Ердоган отмени планираните предизборни митинги за сряда и четвъртък, обобщава apnews.com. Вчера турският президент трябваше да се появи на откриване на мост и политически митинг в южния град Адана, но от екипа му обявиха, че президентът ще присъства на церемонията по откриването чрез видео връзка

Отново чрез видеовръзка, Ердоган откри в четвъртък новопостроената атомна централа Аккую и наблюдатели коментираха, че изглежда блед. Във видеообръщението си от петък обаче, турският президент изглеждаше по-добре и говори около 10 минути, седнал зад бюро. По-късно Ердоган разговаря по телефона и с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, за да обсъдят някои въпроси, включително „как да гарантират подобряването, разширяването и удължаването“ на зърнената сделка между Русия и Украйна, която изтича на 18 май.

Турски официални лица се опитват да разсеят опасенията за здравето на 69-годишния лидер преди президентските и парламентарните избори. Последните социологически проучвания показаха лека преднина за основния съперник на Ердоган, на фона на икономическия спад и февруарското земетресение, което уби повече от 50 000 души.

Ердоган, който през 2011 г. претърпя операция на червата, управлява Турция от 2003 г., първо като министър-председател, а от 2014 г. насам - като президент. През последните седмици той води интензивна предизборна кампания, присъствайки всеки ден на няколко събития в страната, но сега изглежда забавя темпото.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: