Нидерландия в борба за намаляване на азота ограничава животновъдството

Нидерландия в борба за намаляване на азота ограничава животновъдството Снимка: https://pixabay.com/

Така нареченият азотен конфликт ескалира в Нидерландия

Прекомерното развитие на животновъдство застрашава естествения баланс. Европейското законодателство се нарушава вече много години.

Правителството иска да намали наполовина азотните емисии до 2030 г. Земеделската партия блокира реформите, опитвайки се да ги забави.

Млекопроизводител от района на Гронинген казва за Euronews:

„Не е весело да ставаш сутрин, за да издоиш кравите и да си мислиш „Какво следва?“ Вече нямаме никаква перспектива. Много е плашещо това чувство рано сутрин. Всеки се страхува [от бъдещето ]."

Азотните емисии застрашават биоразнообразието. Редките растения изчезват поради интензивното земеделие. Върховният съд на страната нареди на правителството да предприеме действия. Природните резервати трябва да бъдат спасени.
 

Вим Ван Опберген, фондaция Save de peel:
Дори ако цялото земеделие в радиус от 10 km от зоната на торфените блата бъде спряно, това ще доведе само до 20% намаление на азота“, казва той.

„Това означава, че мерките трябва да бъдат предприети в целия регион, включително съседни страни като Германия и Белгия."

За това - стопаните да спрат да се занимават със земеделие, вече има средства. Правителството създаде фонд за подкрепа в размер на 24 милиарда евро. Но все още е нуждае от „зелена светлина“ от Европейската комисия.

Разказва кореспондентът на Euronews Ханс фон дер Брели:

„Нидерландските фермери са бесни, че от тях се иска да произвеждат по-малко оборски тор. Страната е вторият по големина износител на селскостопански продукти в света. И това има своите последствия: Все повече и повече територии са замърсени с азот. Природните резервати умират. Изчезват видове. В тази връзка възниква въпросът дали правителството ще успее да намали броя на добитъка наполовина или ще има въстание на фермерите в страната?"

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: