Един милиард души в 193 страни участват днес в инициативи за Деня на Земята

Един милиард души в 193 страни участват днес в инициативи за Деня на Земята Снимка: ssjphila.org

Въведен през 1970 г. в САЩ, за да информира хората за проблемите на околната среда, днес Денят на земята е ежегодна форма на протест и израз на решимостта да се грижим за планетата и да се противопоставим на климатичните промени

„Да инвестираме в нашата планета - сега е моментът да променим всичко”, призовава сайтът на Деня на земята https://www.earthday.org. За да припомни, че мнозина го правят, Euronews предлага няколко истории за „зелените герои” на нашето време, които доказват, че бъдещето на планетата зависи от всекиго

В Югоизточна Бразилия търговията с домашни любимци изложи на риск от изчезване два вида малки планински маймуни. Притиснати от търсенето, търговците на живи животни внасят сродни инвазивни видове, които попадайки в природата, създават вече заплашителна армия хибриди, което може напълно да заличи уникалната генетика на миниатюрните планински маймуни-мармозетки. Сега експерти в региона, включително създателят на Програмата за опазване на планинските мармозетки Родриго Салес де Карвальо, се опитват да ги върнат от ръба на изчезването, създавайки център, в който се грижат за увеличаването на популацията им – макар и в плен, за да ги върнат един ден в природата. 

Orlando Vitor Vital
Уникалните планински маймунки са с тегло около половин килограм, снимка - Euronews

Морското дъно около грд Таламоне в Тоскана, Италия, се е превърнало в скулптурен парк с фигури от карарски мрамор, дело на различни скултпори от цял свят. Но целта на подводната експозиция не е просто естетическа – скулптурният парк се ражда през 2013 г. по инициатива на местните рибари, когато започват да забелязват безпогрешните признаци за незаконен риболов с траулери. И местната общност избира своята мярка - да отговорят метафорично, но и реалистично със силата на изкуството, създавайки своята подводна скулптурна галерия, наречена „Къщата на рибите”, която предотвратява навлизането на големите риболовни траулери в крайбрежните води. Така рибарите от Таламоне защитиха своя залив и вековния си поминък, а примерът им набира последователи по цялото италианско крайбрежие.

Casa Pesci
Заливът на Таламона вече е защитен от океанските траулери, снимка - Euronews

В Австралия осем ученици, начело със 17-годишната Анджали Шарма поведоха съдебна битка срещу правителството и накараха съда да признае, че управляващите са длъжни да защитават децата от климатичните промени. През март обаче, след жалба на министъра на околната среда, съдът отмени трудно постигнатото решение за отговорността на правителството пред младото поколение. Но Шарма и нейните съмишленици не отстъпват. Казват, че тази битка е само началото и ако не друго, тя показва, че Австралия се е превърнала в „климатичния парий на света“.

Anjali Sharma
17-годишната австралийка Анджали Шарма се изправи срещу своето правителство, снимка - Euronews

Белооопашатият орел не лети над френските Алпи вече около 130 години, но Жак-Оливие Траверс се надява това скоро да се промени. Величествената хищна птица дълго време е смятана за заплаха за добитъка в района, затова Траверс е избрал необичаен начин да промени мнението на местната общност – той редовно се спуска със ски по заснежените склонове, придружен от своя белоопашат орел Флетчър, кротко кацнал на рамото му. „Когато видят орела да лети с мен, хората осъзнават, че не е опасен“, казва Травърс.

Euronews Green
Жак-Оливие Траверс и неговият орел са обичайни посетители на стежните писти, снимка -  Euronews

Тези стъпки може да изглеждат малки, но примерите за подобни лични инициативи са милиони. Африка засажда своя зелен пояс. Отделни хора и семейства, десетилетия наред създават свои гори. България също не остава в страни от глобалната инициатива, разработвайки свои проекти.

Така че ако още не сте избрали своя принос в защита на планетата, преразказваме (не в рими) посланието от XVI век на английския поет Джон Дън: „Човекът не е остров, затворен сам за себе си... Отмъкне ли морето буца пръст, откъсне ли полуостров, събори ли дома ти или дома на твой приятел, тогава не питай за кого удря часа – той удря за теб”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: