Кан 2023 и „Златната палма” за Харисън Форд

Кан 2023 и „Златната палма” за Харисън Форд Снимка: biography.com

Последното пътешествие в света на археологията доведе култовият актьор на премиерата на „Индиана Джоунс и циферблатът на съдбата“ - едно от най-очакваните събития на Френската Ривиера

Харисън Форд, който се закле, че за последен път се впуска в драматичната сага за археолога-авантюрист, не сдържа сълзи, получавайки „Златна палма” за целия си принос към киното. „Много съм трогнат. Видях живота си да минава пред очите ми“, каза звездата, след прожекцията на динамичен клип, със сцени от многобройните му хитови филми. 

В „Циферблата” минава като на лента и животът на Индиана Джоунс, започвайки със сцени с младия Инди от по-раншните издания, до зрялата му възраст, за която Харисън Форд е майсторски състарен със специални ефекти, за които се говори, че са „изяли” голяма част от $ 294 милионния бюджет.

Първите рецензии обаче са въздържани, именно заради сравнението с предишните запленяващи кино-авантюри на Харисън Форд/Индиана Джоунс. Засега най-добрите думи са „приятно екшън-приключение от старата школа”.

Точно след премиерата на „Индиана Джоунс и циферблатът на съдбата” мина и дебютът на "Черни мухи", напрегната драма за нюйоркските парамедици с участието на Шон Пен и невероятна изява на Майк Тайсън в поддържаща роля като шеф на служба за спешна помощ.

Документалното кино се представя солидно в Кан 2023, с 210 минутния филм на майстора в жанра Уан Бинг, който предлага рядко прозрение за ежедневния живот в Китай, използвайки сцени, заснемани в период от пет години сред текстилните работници мигранти около Шанхай. Документалната му сага "Youth (Spring)" е сред основните претенденти за „Златна палма”.

За трофея се състезават общо 21 филма в различните категории, включително ленти на предишни победители в Кан като Хирокадзу Кореда от Япония, Вим Вендерс от Германия и двукратния британски победител Кен Лоуч.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: