Неподражаемият Фреди Меркюри

Неподражаемият Фреди Меркюри Снимка: nickiswift.com

Животът му започва като Фарук Булсара на остров Занзибар на 5 септември 1946 г., за да се превърне 25 години по-късно във Фреди Меркюри - фронтменът на легендарната рок група Queen, който живя и твори „на макс” и напусна този свят на 24 ноември 1991 г., на върха на славата си, непощаден от „бича на века” СПИН.

Година по-късно получава посмъртно британската награда за изключителен принос към британската музика, през 2001 г. заема мястото си в Залата на славата на рокендрола, през 2003 г. – в Залата на авторите на песни, а през 2004 г. – в Залата на славата на Великобритания. 

Безсмъртният сингъл в стил „опера” „Bohemian Rhapsody“, издаден през 1975 г. бележи началото на неудържим възход, започвайки с върха на британските класации, където остава 9 седмици. Парчето, което заради дължината и необичайния си стил първоначално получава отказ за издаване, се превърна в неподвластен на времето хит, още от мига, в който Фреди упорства и Queen го изпълняват на сцената, представяйки по забележителен начин невероятния гласов диапазон на своя фронтмен и колоритното му сценично присъствие на ярка непредвидима личност.

Previously Unreleased Queen Song With Freddie Mercury Coming Soon
Снимки -ultimateclassicrock.com

Много скоро популярността на Queen се разпростира отвъд бреговете на Обединеното кралство и те триумфират в Европа, Япония и САЩ, където през 1979 г. оглавяват класациите с песента на Фреди „Crazy Little Thing Called Love“. Феноменалният им успех продължава по целия свят през 80-те години, триумфирайки през 1985 г. с незабравимото им изпълнение на концерта Live Aid, завладяло препълнения стадион Уембли в Лондон.

Фреди разбира се е гвоздеят в успеха на Queen, но групата винаги е била безспорно демократична структура, в която и четиримата музиканти пишат редицата сингли, станали № 1 в класациите. Тази мощна сила на композиране, заедно със зрелищния спектакъл, безупречния звук и неповторимия характерен глас на Фреди, правят Queen уникални

Авангардните им сценични решения все още са непостижими в „рокендрола на стадионите”, а изпълненията и музиката на Фреди Меркюри днес имат заслужената си слава на нова музикална класика. Някои от най-трогателните му парчета са увековечени в албума „Made In Heaven“ (1995 г.), съставен от Queen с любов и респект.

Днес 31 години след смъртта му, Фреди Меркюри остава в съзнанието на милиони хора като един от най-великите артисти, изпреварвайки според многобройни анкети дори Елвис Пресли.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: