Музей позволи на посетителите да "докосват" женската гръд на картините

Музей позволи на посетителите да "докосват" женската гръд на картините Снимка: ferra.ru

Целта е да "усетят" признаците на рак и да се привлече вниманието на посетителите към болестта

В Испано-американския художествен музей "Исак Фернандес Бланко" в Буенос Айрес се проведе акция, по време на която посетителите можеха да докоснат експонатите, или по-скоро женските гърди, изобразени върху тях. Целта на изложбата е да привлече вниманието към рака на гърдата.

За това съобщава TJ.

На посетителите е позволено да опипват персонажите на класическите картини на Рембранд, Рубенс и Рафаел. Те трябвало да открият върху тях признаци на рак на млечната жлеза: подутини, деформация на кожата или подути лимфни възли.

Съобщава се, че изложбата е вдъхновена от научната работа от 2018, както и от статия на д-р Лилиана Соса, която казва, че при жените в картините на Рембранд "Вирсавия с писмото на цар Давид", Рубенс "Трите грации" и Рафаел "Форнарина" са изобразени потенциални признаци на рак на гърдата.

Това е интересно, тъй като картините са рисувани от натура. "Векове нито изобразените жени, нито художниците, нито хилядите посетители, видели произведения на изкуството, не са могли да разпознаят симптомите. Искахме тази изложба да помогне за повишаване на осведомеността за важността на разпознаването на симптомите, на които трябва да обърнем внимание", поясняват от музея.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: