Честит рожден ден, сър Пол Маккартни!

Честит рожден ден, сър Пол Маккартни! Снимка: gq.com

Легендарният бийтълс днес навършва 79 години

Разбира се, той е преди всичко един от Beatles, неговата история е история и на най-успешната група за всички времена според сп. Rolling Stonesу, а албумът им „Sgt. Pepperr’s Lonely Hearts Club Band” е първи в „500 най-велики албума” - класацията на същото списание, считано за най-тежката дума в света на поп музиката. Плюс 10 награди „Grammy” и над един милиард продадени албуми в цял свят – сър Пол Маккартни е част от тази история, нещо повече – той е един от двигателите на групата, гласът, който оформя уникалния ѝ облик, и автор на редица от хитовете ѝ. 

Самостоятелната му кариера е не по-малко успешна. За „Рекордите на Гинес” той е „най-успелият композитор в поп музиката”, има 16 награди „Grammy”, десетки албуми, сингли и още хитове, оглавявали месеци наред световните класации, рицарско звание и богатство от над един милиард долара! Всичко това, гарнирано с един щастлив 30-годишен брак с три деца, втори – доста по-краткотраен (6 години) и по-скоро неуспешен, с едно дете и „щипване” на 24 милиона паунда от богатството му при развода, и трети – вече 10 години обвит в дискретност, но явно успешен, след като романтичният музикант нарича избраницата си „моя рок-енд-рол”... 

За Пол Маккартни е казано много във всевъзможни медии, енциклопедии, филми на големия и малкия екран. Стотици клипове показват изпълненията му с The Beatles, Wings, соло или с най-големите звезди на съвременната поп музика. Концертите му събират екзалтирани тълпи фенове, които пеят с него песните му навсякъде по света десетки години наред...

Paul McCartney is releasing his 25th solo album, so we're ranking his  post-Beatles career highlights | Music News | Spokane | The Pacific  Northwest Inlander | News, Politics, Music, Calendar, Events in
Колаж - inlander.com

Но има и не толкова известни моменти от блестящата му кариера, когато като всяка звезда и сър Маккартни е проявявал своите малки странности – което в известен смисъл го прави още по-симпатичен. От 1975 г., например, е вегетарианец, дори веган, и с това са свързани някои комични ситуации, тъй като по традиция на всеки от концертите си музикантът поставя изисквания, плод на отдадеността му към каузата за правата на животните. 

На концерт в Чикаго, например, Маккартни поискал да има само веганска храна. Организаторите били доста стъписани и се чудели дали ще трябва да проверяват и чантите на публиката, за да не се промъкне накой хамбургер. След това изразили опасението си, че по този модел и други звезди, любители на лова например, може да поискат да отстрелят дивеча, който ще се сервира, но... в крайна сметка се съгласили – звездата си е звезда! И изборът на бюфетите бил стек от карфиол с пържени картофи ($ 12), веган люти пържени картофи ($ 8) и голямо веган начо ($ 10,50), плюс бутилка червено вино ($ 37), разбира се, произведено без животински продукти... Звучи ли ви вкусно?

След това на едно турне през 2002 г. сър Пол настоява нито един от мебелите в гримьорната му не само да не е от животинска кожа, но дори ако е изкуствена, да не е щампована с „животинска” щампа. 

На концерт през 2013 г. в Канада сър Маккартни има изискването да не се яде месо и зад кулисите. Така че, ако имате честта да споделите сцената му, не забравяйте, че месото ще бъде част от сделката. 

Още нещо – Пол Маккартни се радва не само на съвършен музикален слух, но и на непокътнато зрение и на своята възраст все още не е слагал очила – постига го с „йога за очи”, която научил при пътуването на „Бийтълс” до Индия през 1968 г. – една екзотична екскурзия на групата, с идеята, че трансценденталната медитация може да им бъде полезна, а и всички звезди от онова време имаха индийския си период. „Бяхме се захванали с наркотици, но за да го преодолеете, трябва да намерите смисъл в това”, коментира Маккартни по-късно. 

Все пак странностите на големия музикант не са фрапантни и дори да не сте съгласни с тях, със сигурност не бихте отказали шанса да свирите с него или просто да си побъбрите, особено ако и без това не си падате по изкуствена тигрова кожа! 

Но сър Пол Маккартни, вечното момче с китара и примамливо завладяващ глас, което „вярва във вчерашния ден”, е явление, музикален талант, който промени културата; автор на парчета, без които днес не си представяме поп музиката; световноизвестна харизматична личност, едно от знаковите лица на нашето време. Какво ли още има да ни каже в двата тома на мемоарите си, които меломаните очакват със затаен дъх в началото на ноември – или както винаги ще отговори най-добре с още музика?

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: