„Прекрасен ден”, пее Фреди Меркюри, който днес щеше да празнува 75 годишнината си

„Прекрасен ден”, пее Фреди Меркюри, който днес щеше да празнува 75 годишнината си Снимка: voanews.com

Колегите и приятелите му от Queen пуснаха на своя и неговия официален канал невероятен клип, изпълнен с обич, тъга и уважение към певеца

Роден на 5 септември 1946 г. в Занзибар, днес Фреди Меркюри щеше да навърши 75 години. Певецът на Queen почина трагично млад, след като загуби битката срещу СПИН преди 30 години. 

Неговото наследство като рок икона живее и не е нужно да се изброяват албумите и хитовете му. Милиони фенове в цял свят и до днес слушат музиката му, гледат клиповете му и изразяват по най-различни начини уважението и обичта си към звездата.

В клипа, направен с много любов от Queen, Фреди споделя мисли, които разкриват много за същността му:

„Може би съм много трагичен човек, не знам защо. Но знаете ли, в крайна сметка винаги внасям някакъв  елемент на хумор. Така че основно това е принципът в моите песни”.

„Обичам да се забавлявам, а какъв по-добър начин от това, да го правя на сцената, пред 300 000 души?“.

„Просто искам всеки да си прекара добре, просто да забрави проблемите си и просто да се отпусне за малко”

„Обсебен съм от любовта. Не са ли всички обсебени от нея обаче?"

След това Фреди пее с "Куин" A Beautiful Day („Прекрасен ден”) и Don't Stop Me Now („Не ме спирай сега”), а финалните му думи в клипа са

„Винаги ще се разхождам наоколо като персийски папагал и никой няма да ме спре, скъпи!“

И най-близките му го вярват! Барабанистът на Queen Роджър Тейлър (72 годишен),  преди време сподели, че често си мисли как Фреди и до сега е с групата и им казва „Ако все още става, продължавайте!“. 

Освен че отбелязва 75-ия рожден ден на Фреди и 30 години от смъртта му, 2021 година е и 50 годишнината на Queen. Култовата група създава музика и до днес, но нито един от тях не може да прежали - или да замени Фреди Меркюри.

Брайън Мей (на 74) каза в интервю за еxpress.co.uk:  „Е, горд съм, разбира се, гордеем се с това, което сме направили, а и все още ни има. Нека просто празнуваме факта, че все още сме креативни. Мисля също... че Фреди го няма и това винаги малко ще помрачава чувствата ни. Винаги ще има малко... сдържаност в известен смисъл".

И Роджър Тейлър  изрази тъгата си по Фреди: „Би било прекрасно, ако беше жив и виждаше какво правим. Дали щяхме да сме заедно ... Обичам да мисля, че щеше да бъде така. Бяхме доста близки като хора и никога не се разделяхме".

Респект, Фреди Меркюри!

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: