Общественото доверие в британския парламент падна на 22%

Общественото доверие в британския парламент падна на 22% Снимка: briefingsforbritain.co.uk

Това означава, че в последните няколко години броят на британците, които вярват на своите парламентаристи, е намалял с 10%.

В същото време т. нар. "Световно проучване на ценностите" (WVS) констатира 7% скок на доверието към Европейския съюз, като цифрите сочат, че 39% от британците вярват на ЕС и европейските институции. Според политически анализатори, този нов баланс е най-големият обрат в обществените нагласи, предизвикан от Brexit, коментира indy100.com.

Проучването отчита, че днес едва 24% от британците са доволни от избора на Обединеното кралство да напусне Евросъюза, докато 49% са отговорили, че са разочаровани от резултатите. 

Анализирайки промените в по-дългосрочен план, проф. Боби Дъфи, директор на Института за политика към Кралския колеж в Лондон, казва пред indy100.com: „От 1990 г насам доверието в парламента е намаляло наполовина”. Според него, Обединеното кралство вече е в групата на около 20 държави с най-ниско доверие към правителствата им, в това число Франция, Германия, Австралия, Иран и др.

Експертът подчертава и резкия спад на доверието в полицията, особено в Лондон и посочва още една сфера, загубила доверието на обществеността – медиите. В тази класация само Египет е с по-лоши показатели от Великобригания. 

Прави впечатление, че повечето анализатори свързват този срив на общественото доверие с Brexit, определяйки го като безкраен източник на „подаръци”, включително стачната вълна, заляла Обединеното кралство. Същевременно експертите отчитат, че установените резултати се дължат и на свободата на изразяване, която е сред основните характеристики на британското общество.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: