Стачен сезон в Обединеното кралство

Стачен сезон в Обединеното кралство Снимка: lbc.co.uk

От 31 март повече от 1400 членове на синдиката Unite ще напунат за 10 дни работата си на лондонското летище Хийтроу.

В акцията ще участват работници, наети от British Airways, включително персоналът, който проверява товарите, влизащи в летището, Стачният период съвпада с великденските ваканции на учениците, а причината за стачката е продължителен, но все още неразрешен спор за заплащанията, припомня ВВС.

В свое изявление, от управлението на Хийтроу казват, че ще въведат план за извънредни ситуации и уверяват пътниците, че летището ще бъде „отворено и ще работи, въпреки ненужните заплахи за стачка от страна на Unite“. Според компанията, те са предложили на стачкуващите „увеличение на заплащането от 10%, което побеждава инфлацията”.

Но Unite са на мнение, че това не компенсира годините на „замразени” и практически намалели заплати. Генералният секретар на синдиката Шарън Греъм отбеляза, че работниците на Хийтроу „просто не могат да свържат двата края, поради ненужната алчност на главния изпълнителен директор и висшите мениджъри, които доволстват с огромните си заплати“. Същевременно  Греъм изтъкна, че летището дължи успехите си основно на работниците, които „заслужават справедливо увеличение на заплащането“.

Стачката на Хийтроу е само детайл от пролетния стачен сезон в Обединеното кралство. От 3 април до 5 май работа ще напуснат и синдикалните членове от сферата на обществените и търговски услуги в Англия, Шотландия и Уелс. 

Повече от 1000 служители на паспортната служба обявиха, че ще стачкуват в продължение на пет седмици, заради спор за работни места, заплащане и условия на труд. От 7 април до 5 май ще стачкуват синдикални членове в Белфаст, като обявиха, че бавната обработка на ззаявленията и съответно забавеното издаване на паспорти в навечерието на лятото цели да постигне „масови сътресения”. И това не е пресилено, след като преди ваканционния сезон паспортните служби получават около 250 000 заявления седмично, или най-малко един милион по време на стачния период.

Министерството на вътрешните работи заяви, че е разочаровано от решението, но няма да отмени 10 дневния срок, в който подалите заявляния трябва да получат паспортите си. Летище Хийтроу засега твърди, че увеличението от 10% е справедливо и предупреди стачкуващите, че „заплахите им да развалят трудно спечелените празници на хората няма да подобрят диалога”. С други думи, страните играят твърдо – на гърба на британските данъкоплатци.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: