Хакатон - изобретателни българи родиха идеи за облекчаване на кризата

Хакатон - изобретателни българи родиха идеи за облекчаване на кризата Снимка: pixabay.com

Множество въображаеми планове за справяне с щетите от пандемията върху здравната система и икономиката на България

Онлайн хакатонът Hack the Crisis @ Bulgaria генерира 111 идеи за нови подходи и бързи действия. Състезанието събра идеи и предложения от цяла България в три направления: Спаси Животи, Спаси Общности и Спаси Бизнеси. От силно противоречиви на пръв поглед находки до напълно приложими решения, които могат да бъдат пуснати в действие веднага и да дадат резултат, тук има всичко.   

Повече от половината предложения засягаха идеи как да се спасят повече животи в ситуация, при която липсата на защитно облекло и недостигът на работна сила са посочени като част от многото проблеми на здравната система в България.   

Около 15 на 100 от идеите бяха за спасяване на бизнеса, тъй като някои ранни данни показват, че от избухването на коронавируса близо 10 000 души в страната са влезли в регистъра като безработни.  

Свързаност и доставки 

Сред финалистите са платформата Arya Delivery, която ще позволи на малките, традиционни търговци да предлагат продукти онлайн, и платформата SmallMag, предоставяща онлайн пространство на хранителни магазини. Финалист е и book4later, свързваща хора, които планират да пътуват след приключване на карантината. HospitalGen пък е платформа за проследяване на нуждите и текущите доставки в болниците в България, а Hero Courrier е приложение за куриерска услуга за хора в изолация, карантина и рискови групи.   

Зелен пропуск

Други предложения се фокусираха върху предимствата на масовите тестове. Икономистите Асен Василев и Кирил Петков например въведоха план от 13 страници, призоваващ за масов скрийнинг на нацията, за да могат здравите хора да се върнат на работа възможно най-скоро. Според техните оценки повечето българи нямат спестявания за повече от шест седмици напред и затова не могат да останат без работа за неопределено време. Те виждат масовото тестване като начин да идентифицират групата, която е преодоляла COVID-19 без симптоми или тези само с лека форма на заболяване, които сега имат имунитет. Хората, обявени за здрави, ще получат „зелен пропуск“, който ще ги накара да работят отново, предлагат двамата икономисти.

Защитени & активни

Подобна идея представи Красен Кюркчиев - генерален мениджър на Ficosota. Той призова населението да бъде разделено на две групи: „защитените“ (най-рисковата група като възрастните хора) и „активните“ (хора, които имат само леки симптоми от коронавируса или са преминали през него). Правителството ще предприеме различни мерки спрямо всяка една от групите. Защитените ще следват строги мерки за социална отдалеченост и изолация, докато активните ще се върнат на работа и ще поддържат икономиката жива.   

Хакатонът

В голямата си част подобни идеи бяха приети със смесени чувства. Някои медицински експерти твърдят, че логистически да се направи скрийнинг на цялата нация е доста трудно. Други допълват, че тестът дава само временен резултат. Това, че в даден момент той е бил негативен, не гарантира, че след няколко дни същият този човек няма да се зарази. Ако той е активно работещ, ще е рисков за останалите, с които е в контакт. 

Организираният от предприемаческата асоциация Power of BG хакатон бе проведен онлайн в рамките на 48 часа на 27 и 28 март, като презентацията на проектите пред жури бе на 29 март. В него участваха хуманитаристи, IT и бизнес специалисти от цяла България. Отборите с най-добри проекти получават финансиране за осъществяването им. Общият награден фонд на състезанието е в размер на 15 хил. лв., осигурени от асоциацията Power of BG.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: