Лекарство срещу Алцхаймер бележи първи успехи в борбата с болестта

Лекарство срещу Алцхаймер бележи първи успехи в борбата с болестта Снимка: canohealth.com

Медикаментът, наречен леканемаб слага край на десетилетия неуспехи и показва, че е възможна нова ера в лечението на Алцхаймер - най-честата форма на деменция.

Все пак за революция не се говори, тъй като леканемаб действа в ранния стадий на болестта, когато проявите ѝ често убягват от вниманието и на засегнати, и на лекари, отбелязва ВВС. Но след множеството разочарования, редица експерти виждат в леканемаб повратна точка, а Alzheimer's Research UK заяви, че констатираните резултати са "значителни".

За момента лечението на Алцхаймер се свежда до облекчаване на симптомите, но прилаганите медикаменти не променят хода на заболяването. По своята същност, леканемаб е антитяло, подобно на тези, които организмът ни създава, за да атакуват вируси или бактерии. Формулата му трябва да каже на имунната система да изчисти мозъка от амилоид - леплив протеин, който се отлага между невроните като плаки и е отличителен белег на Алцхаймер. 

Проф. Джон Харди, един от водещите световни учени, изследвали амилоидните плаки още преди 30 години, смята, че постижението е "историческо" и казва, че е  оптимистично настроен, за "началото на терапиите за Алцхаймер". Проф. Тара Спайърс-Джоунс от университета в Единбург също смята, че резултатите са "голяма работа", тъй като прекъсват дългосрочния „100% неуспех” в търсенето на лек срещу Алцхаймер. 

Мащабните изпитания включват 1795 доброволци с ранен стадий на Алцхаймер, като на всеки две седмици им е вливан леканемаб. Според резултатите, представени на конференцията за клинични изпитания на болестта на Алцхаймер в Сан Франциско и публикувани в New England Journal of Medicine, лекарството е добро, но не и чудодейно

Болестта продължава да снижава когнитивните сили на засегнатите, но след 18 месеца лечение с леканемаб, този процес се е забавил с около 25%. Същевременно, 7% от участниците в изпитанията е трябвало да се откажат, заради странични ефекти, включително риск от мозъчен кръвоизлив и мозъчен оток. Независимо от това, много експерти смятат, че 18 месеца нормален живот в преклонна възраст не са за пренебрегване. Критиците пък се безпокоят, че за момента не е известно какво се случва със засегнатите след този период.

Данните вече се оценяват от регулаторите в САЩ и скоро ще стане ясно дали леканемаб ще бъде одобрен за по-широка употреба. Разработчиците - фармацевтичните компании Eisai и Biogen - планират през следващата година да започнат процес за одобрение и в други страни 

В света от Алцхаймер за засегнати над 55 милиона души и се очаква до 2050 г. броят им да нарасне до 139 милиона. Новото лекарство – първото, отбелязало макар и ограничен успех, показва, че най-важно остава ранното откриване на заболяването. Участник в международното проучване казва: „Ако някой може да забави Алцхаймер и в крайна сметка да го спре, би било брилянтно, защото това заболяване е просто ужасно гадно нещо“. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: