Започва ли космически рудодобив?

Започва ли космически рудодобив? Снимка: spacenews.com

След като японската космическа сонда „Хаябуса”2 донесе проби от астероида Рюгу, добивът на ценни елементи от космоса стана въпрос на време – и на пари.

Стартиращата компания AstroForge си спечели тази възможност, набирайки миналия май $ 13 милиона от природозащитни организации и страни, които не искат да замърсяват природата си с добива на редкоземни метали. 

Ако космическата технология на AstroForge успее, замърсяващите Земята съпътсващи продукти ще остават в далечния космос, а инвестициите ще се възстановят бързо, затова големият бизнес вече се интересува живо от подобни възможности.

Според Bloomberg, първият космически кораб Brokkr-1 на AstroForge, който е построен от британската компания OrbAstro ще бъде изстрелян през април, в мисията за споделено пътуване Transporter-7 на SpaceX и „по същество е готов да бъде поставен на ракетата“, казва Мат Гиалич, съосновател и главен изпълнителен директор на AstroForge.

Brokkr-1 ще тества оригиналната технология на компанията за извличане на платина, като се опита „да изпари подобен на астероид материал” и да отдели металите от други съставки.

Вторият кораб на AstroForge - Brokkr-2, също е изградена от OrbAstro и по план трява да излети през октомври на Falcon 9 с мисията Intuitive Machines, за да стигне до "малък астероид близо до Земята", който Гиалич не назова, позовавайки се на фирмена тайна. Вторият съосновател и главен технологичен директор на AstroForge Хосе Акаин обаче обясни, че диаметърът на набелязания астероида е 100 м, пътуването до него ще продължи 11 месеца, а самата мисия – две години. 

Гиалич признава, че до момента компанията не е генерирала никакви приходи, но казва, че това е съзнателен избор, който ще гарантира, че AstroForge няма да повтори провалите на предишни подобни опити като Planetary Resources и Deep Space Industries, които са „разводнили” работата си по космическия рудодобив с търсене на приходи от други области.

„Ние се ръководим на 100% от мисията за добив на редкоземни метали от астероиди, така че, или копаем астероид, или се проваляме“, категоричен е шефът на AstroForge.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: