Индонезия стана вторият голям производител на кобалт в света

Индонезия стана вторият голям производител на кобалт в света Снимка: pikist.com

Bloomberg: Индонезия се нареди на второ място в света след Конго по производство на кобалт

Индонезия се нареди на второ място в света по производство на кобалт, изпреварвайки Русия и Австралия и отстъпвайки само на Демократична република Конго, предаде агенция Bloomberg,  позовавайки се на данни на правителството на САЩ.

"По производство на кобалт Индонезия изпревари други големи играчи, включително Русия и Австралия, и излезе на второ място в света след Демократична република Конго", се казва в съобщението.

По данни на агетцията, разширяването на производството на кобалт в Индонезия "стана възможно благодарение на милиардите долари, инвестирани от китайски фирми в заводи, които произвеждат химически коктейл, съдържащ кобалт и никел". В списъка на инвеститорите от КНР влиза най-големият световен производител на никел в светаTsingshan Holding Group, както и Zhejiang Huayou Cobalt и CATL.

Индонезийският президент Джоко Видодо възглави усилията на страната по създаването на собствено производство на електрически автомобили и акумулатори за тях. Кобалтът е най-скъпият от ключовите елементи на тези батерии, пише Bloomberg. По данни на британската агенция Benchmark Mineral Intelligence, Индонезия вече обработва около половината от всички запаси на никел в света, а делът на страната в световното производство на кобалт ще нарасне до 20% до 2030 година.

"На всеки 3-4 месеца Индонезия обявява за нови предстоящи проекти, свързани с редкоземни метали. Това е смяна на играта", цитират думите на Хари Фишър и Грег Милър, анализатори на Benchmark Mineral Intelligence. Експертите също така предполагат, че добивът на кобалт в Индонезия през 2023 г. "ще се увеличи повече от два пъти".

През октомври 2022 г. индонезийският министър на инвестициите Бахлил Лахадалия заяви пред вестникFinancialTimes, че страната проучва възможността за създаване на картел, подоен на ОПЕК за кобалт, никел и други ключови метали. Представителят на Търговско-промишлената палата на Индонезия Дидит Ратам заяви пред РИА Новости, че не изключва участието на Русия в този алианс.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: