Европейският парламент призова ЛУКОЙЛ и Росатом да бъдат изгонени от ЕС

Европейският парламент призова ЛУКОЙЛ и Росатом да бъдат изгонени от ЕС Снимка: https://pixabay.com/

Европейският парламент прие резолюция, в която подчертава необходимостта от приемането на десетия пакет от санкции срещу Русия възможно най-скоро

Депутатите призоваха по-специално да бъдат изгонени ЛУКОЙЛ и Росатом от европейския пазар и да се наложи  ембарго върху вноса на всички видове изкопаеми горива и уран от Русия в ЕС, както и окончателен отказ от използване на Северен поток -1 и газопроводите "Северен поток-1". 2".

Освен това депутатите призоваха да се разгледа възможността за доставка на бойни самолети и ракети с голям обсег на Украйна. ЕП приветства решението на страните от ЕС, както и на САЩ, Великобритания и Канада да предадат бойни танкове на украинските въоръжени сили.

През 2021 г. Европейският съюз (ЕС) и САЩ закупиха приблизително 30 хиляди тона уран, или 78 милиона паунда U3O8 (ураниев оксид). През миналата година Русия е изнесла около 5 хиляди тона уран в тези страни, или около 70% от общото си производство с Казахстан.

New York Times съобщи, че въпреки санкциите Франция и няколко други страни от ЕС все още внасят руски уран. В началото на годината британското правителство обяви конкурс за намиране на алтернативи на руското ядрено гориво.

От началото на инвазията на Русия в Украйна ЕС вече е приел девет пакета санкции срещу Руската федерация.

Десетият е в процес на подготовка. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че десетият пакет от санкции ще се съсредоточи върху затварянето на вратичките във вече въведените ограничения.

Според Bloomberg ЕС също така планира да разшири санкциите срещу производството на руски дронове.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: