Изследване за забавяне на въртенето на земното ядро предизвика смут на Запад

Изследване за забавяне на въртенето на земното ядро предизвика смут на Запад Снимка: vokrugsveta.ru

Изследване на китайски учени за забавяне въртенето на ядрото на Земята предизвика смут на Запад

Изследване на китайските учени И Ян и Сяодун Сун за забавянето на въртенето на земното ядро, публикувано в списание Nature Geoscience, предизвика смут в западната преса.

В статията си геолозите анализират сеизмичните вълни, причинени от земетресенията, и стигат до заключението, че вътрешното ядро на Земята "почти е прекратило въртенето си през последното десетилетие" и е възможно точно сега "да започне да се върти в обратна посока".

"Ние анализираме повтарящите се сеизмични вълни от началото на 90-те години на миналия век и показваме, че всички траектории, които преди това са показали значителни промени във времето, са претърпели незначителни изменения през последното десетилетие. Този модел е глобален и предполага, че въртенето вътре в ядрото неотдавна е спряло", се казва в  изследването.

Публикуваната статия разпали на Запад ожесточени дебати за влиянието на земното ядро върху процесите, протичащи сега на планетата.

Така например, в материал на The Washington Post се казва, че получените данни ни карат да се замислим за влиянието на ядрото върху продължителността на деня и колебанията на магнитното поле на Земята.

"Измененията, които учените са забелязали, са допустими, въпреки че това, което всъщност се случва, не е толкова ясно", сподели мнението си пред The Wall Street Journal американският професор Джон Видейл.

На свой ред, The New York Times пише, че всичко това звучи като подготовка "за разрушаващ света блокбастър", като същевременно призовава читателите да не се притесняват.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: