Принц Андрю се отмята от извънсъдебната сделка по обвинение за секс с непълнолетна

Принц Андрю се отмята от извънсъдебната сделка по обвинение за секс с непълнолетна Снимка: thescottishsun.co.uk

Миналата година херцогът на Йорк се договори за „компенсацията” от £ 3 милиона с обвинителката си Вирджиния Джуфре.

Извънсъдебното споразумение беше постигнато след продължителна съдебна битка заради твърдението на Джуфре, че Гислейн Максуел и Джефри Епщайн са я принудили да прави секс с принца, когато е била на 17 години. 

Но „екипът на принц Андрю сега обмисля различни правни възможности“, съобщи The Sun. Принцът се надява, че отхвърляйки споразумението в съда, ще може да се върне към задълженията си като член на кралското смейство, от които се отказа заради обвиненията. Съгласно законите на САЩ, Андрю ще трябва да представи правни аргументи за отмяна на сделката, включително грешка или инцидент.

Смята се, че вторият син на покойната кралица Елизабет II се консултира за това с известния американски адвокат Алън Дершовиц, който подкрепя искането. Освен отмяната на тримилионното плащане, принц Андрю ще настоява и за извинение от Вирджиния Джуфре, след неотдавнашния провал на друго подобно нейно дело.

Гислейн Максуел, която понастоящем е в затвора заради обвинението срещу нея и Джефри Епщайн за сексуален трафик на деца, през 2017 г. изплати милиони на Джуфре, също съгласно извънсъдебно споразумение. Но в интервю за CBS Максуел твърди, че обвиненията срещу принца са неоснователни. Вирджиния Джуфре контрира: „Целта ми беше да покажа, че богатите и властните не са над закона и трябва да отговарят за действията си“.

Правният екип на Андрю смята, че той не е трябвало да се отказва от делото и да прибягва до споразумение. Самият принц често намеква, че е бил възпрян от семейството си, за да се избегне негативната и нежелана публичност по случая, но след смъртта на майка му, кралица Елизабет II, това съображение изглежда е без значение. „Той никога не е искал да сключва сделка и винаги е настоявал, че е невинен“, казва източник, близък до низвергнатия принц. 

Заради заведеното срещу него дело Андрю беше лишен от статута му на „кралско височество”, от военните му титли и кралски патронажи. Последно, Чарлз III отне и офиса на брат си в Бъкингам и му забрани да ползва адреса на двореца за кореспонденцията си. 

Изглежда, „неволите” на принц Андрю  нямат край, тъй като общественото мнение в Обединеното кралство е раздвоено. Мнозина вярват, че макар и член на кралското семейство, той трябва да носи отговорност за постъпките си. 

Други припомнят, че като непълнолетна, за г-жа Джуфре общуването с по-възрастни богати и известни мъже е било начин на живот, толериран дори от нейния баща, докато в последните години тя се е преквалифицирала в ищца, може би вярвайки, че с парични компенсации ще заличи травмите, които е получила в тийнейджърска възраст - но това всъщност не извинява младежките приключения на принца.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: