Чат-ботът ChatGPT: в капана на изкуствения интелект

Чат-ботът ChatGPT:  в капана на изкуствения интелект

ChatGPT - чатботът с изкуствен интелект стремително нахлу в нашия свят

Той може всичко. Просто въведете заявка и той ще ви напише училищно есе.


Chat GPT може да композира песен и да реши математическа задача за няколко секунди. Някои потребители обаче предупреждават, че приложението може да създаде етични проблеми, особено когато става въпрос за измама в академичните среди или писане на фалшиви новинарски статии.

Но как да разберете дали текстът, който четете, е генериран от изкуствен интелект? Този въпрос беше зададен от Euronews на Мухамад Абдул-Маджид, експерт по изкуствен интелект.

Мохамед Абдул-Маджид, Университет на Британска Колумбия:

Слабата страна на ChatGPT е, че се обучава на остарели данни от 2021 или 2022 г. Например, няма да може да определи нещо, което се е случило наскоро, няма да може да ви каже дали Франция е спечелила или не Световното първенство в Катар."

А ако няколко души зададат един и същ въпрос в ChatGPT, той ще върне почти същия отговор за всеки от тях.

Така че, ако сте учител и коригирате множество задания с едни и същи данни, примери или мотиви, това може да е текст, генериран от ИИ.

Възниква въпросът какво да правим сега? Тъй като изкуственият интелект става все по-мощен, експертите казват, че може би е време да се преосмисли как се тестват децата в училищата, както и политиките, които правителствата трябва да следват, за да гарантират, че този инструмент не се използва за причиняване на реална вреда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: