Училище за тийнейджърки с деца

Училище за тийнейджърки с деца Снимка: sports.yahoo.com

От 2005 г. гимназия „Линкълн Парк” в Браунсвил, Тексас, обучава изключително майки тийнейджърки и неотдавна сподели опита и проблемите си пред ВВС.

Отвън изглежда като всяка друга гимназия в САЩ – тухлена сграда, с училищни автобуси и американското знаме отпред. Но вътре типичният шум на тийнейджърите се смесва с бебешка глъч. Плакатите по стените на коридорите насърчават образованието в колеж - или пък предлагат помощ при бременност в паралелки за родители. А до основната сграда на гимназията има детска градина.

Lincoln Park High School в Браунсвил, Тексас, на границата между САЩ и Мексико, е едно от малкото учебни заведения, които предлагат образование за майки тийнейджърки. През последните десетилетия раждаемостта сред тази възрастова група в САЩ намаля, но не и сред младите момичета от латиноамерикански произход – каквито са почти всички ученици в местната гимназия, както и 94% от населението на Браунсвил. Повечето ученици са от семейства с ниски доходи, а някои са жители на Мексико, но родени в САЩ и ежедневно пресичат границата за да посещават училище.

В годината, когато майчинството, респ. абортите, застанаха в центъра на културния и политически дебат в САЩ, Lincoln Park High School продължава да предлага подкрепа на малолетните майки, изправени пред предизвикателствата на тази кардинална промяна в живота им. В училището учат средно около 70 млади или бъдещи майки, има дори три с по три деца. Цифрата е колеблива, тъй като непрекъснато идват нови бременни ученички, а други след раждането се връщат в предишните си училища. 

Учебният план е като в другите гимназии в щата, но има някои подробности. Училищните автобуси са оборудвани с бебешки столчета. В училищния стол майките могат да закусят с децата си, а след това да ги оставят в безплатната детска градина. Ученичките могат да ползват извинени отстъствия, ако водят децата си на лекар, а в кабинета по природни науки при нужда се предлагат памперси и бебешки дрешки. В класните стаи цари дух на съпричастие, което може да шокира външен човек, но е съвсем естествено за учениците и персонала.

At this Texas school, every student is a teen mother - BBC News
Синтия Карденас, директор на Lincoln Park High School, снимка - ВВС

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC), през 2020 г. са родили 15 от всеки 1000 млади жени на възраст между 15 и 19 години, без да се смятат по-малките. В Браунсвил тийнейджърките са 12% от всички млади майки, т.е., повече от едно на 10 раждания.

Много са факторите за високия процент бременности при тийнейджърките, но в Тексас някои виждат причината във факта, че сексуалното образование не е задължителен учебев предмет, а там, където се преподава, е доста неадекватно. В 58% от държавните училища в Тексас например, сексуалното образование акцентира изключитено върху въздържанието, а в 25% отсъства от учебната програма.

Тийнейджърки, които все пак забременеят и се нуждаят от здравни грижи, попадат в сложната здравна система или се сблъскат с едни от най-строгите закони за абортите, ако решат да прекратят бременността. Пътуването извън Тексас с цел аборт, често не е опция за жени с ниски доходи, особено непълнолетни. Така че ясно защо на въпроса къде би била, ако не в гимназия „Линкълн Парк” една ученичка-майка отговаря: „Честно, нямам никаква представа”.

Но всъщност само около половината от майките тийнейджърки завършват гимназия и още по-малко продължават да учат в колеж. Има обаче колежи с детски градини, които дори допускат майки с бебета в аудиториите. Предлагат им и жилища в семейно общежитие. Проучванията обаче показват, че повече от половината майки, родили като тийнейджърки, живеят на социлни помощи. Същевременно майчинството в тийнейджърска възраст се приема като рисков фактор за депресия.

Колкото и да са малки шансовете, една от целите в Lincoln Park High School е „да посее семето на колежанското образование“ сред ученичките, казва Синтия Карденас, директор на Lincoln Park High School. Тя обаче се тревожи за бъдещето на подобни училища след масовата забрана на абортите в много американски щати. Ръководеното от нея училището всяка седмица провежда и лекции за кариерно развитие. 

„Трудно е, но вложете усилия сега, за да пожънете наградите в бъдеще”, казва г-жа Карденас и вярва, че върши работата си по „правилния начин”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: