Американска лекарка планира да създаде плаваща клиника за аборти

Американска лекарка планира да създаде плаваща клиника за аборти Снимка: latimes.com

Гинеколожката от Калифорния обмисляла идеята отдавна, но ограниченията, наложени от държавата, я подтикнали да действа.

Д-р Мег Отри се вдъхновила от казината на речните кораби по Мисисипи и решила да използва опита им. Първоначално смятала и нейния кораб-клиника да плава по реката, която пресича САЩ от Минесота до Мексиканския залив, но скоро осъзнала, че този воден път всъщност също попада под действието на законовите ограничения срещу абортите.

Сега идеята ѝ е клиниката да се настани в Мексиканския залив и да обслужва пациентки от Тексас, Луизиана, Мисисипи, Алабама и Флорида.

„Това е потенциално най-бързият и най-надежден вариант за нуждаещите се”, казва д-р Отри пред Insider.

Същевременно, гинеколожката не си прави илюзии за трудностите и проблемите със сигурността както на пациентките, така и на тези, които биха ги насочили към плаващата клиника, но е обнадеждена от добрия прием на идеята, която напредва.

Сега тя търси финансиране, за да закупи плавателния съд и да набави необходимото медицинско оборудване, в рамките на организация с нестопанска цел, наречена „Защита на репродуктивните права на жените, застрашени от държавните закони”.

След като този подготвителен етап приключи и клиниката бъде изградена в съответствие с медицинските и морски стандарти, д-р Отри се надява нестандартното медицинско заведение да заработи.

На 24 юли решението за отмяна на правото на аборт влезе в сила, обхващайки почти половината американски щати. То предизвика масови протести на женски организации, подкрепени от множество известни обществени фигури, но е факт, че настроенията в американското общество по темата за аборта са силно противоречиви. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: