10 дестинации за ваканции на колело в Европа

10 дестинации за ваканции на колело в Европа Снимка: Pixabay

1.   Algarve, Португалия. Най-южният район на Португалия е известен със своите атлантически плажове и отлични възможности за колоездене през пролетта и есента. Едноседмична обиколка на по-малко познатата източна част ще ви донесе приятни изненади. Можете да изберете колоездене по непознати пътеки по крайбрежието, да видите малки острови и градчета с калдъръмени улици, кацнали на хълмчета църкви. Като допълнение можете да се насладите на прясна морска храна и червено вино от лозята на Tavira.


 

 

 

2.   Красотата на Балканите. Ако искате да се насладите на балканските прелести, но да видите и нещо ново и различно, препоръчваме ви обиколка на Дубровник. Тази велоразходка може да включва колоездене сред богата растителност, и то по добри пътища. Ще видите многобройни островчета, села и лозя в Динарските Алпи, ще можете да прекосите Босна и Херцоговина и Черна гора. Изборът ви може да падне и върху обиколка на Залива на Котор и Ловченския национален парк. В „менюто" ви може спокойно да попадне и Далматинското крайбрежие, и остров Кочула.


 

 

 

3.   Андалусийският меандър. От Гренада до Севиля с колело. Три удивителни града в Андалусия–Кордоба, родния град на фламенкото, Гранада, прочута със своята архитектура, и Севиля, жужаща дестинация с богата култура и запомнящи се тапас барове, очакват с нетърпение велотуристи. Пътят лъкатуши през скалисти ридове и живописни селца с крепости на върха на хълма.


 

 

 

4.   Странстване по Дунава - от Пасау до Белград. Комбинирано пътуване с колело и корабче през едни от най-известните централноевропейски градове – Виена, Братислава, Будапеща, Белград, може да се превърне в едно от най-очарователните ви приключения. Забележителностите, които ще видите по този маршрут, са австрийският лозарски район Вахау, известен с лозя, вина и замъци, проломът Шльоген, величественият завой на р. Дунав, както и каньонът Железни врата. Не пропускайте да разгледате и Базиликата Естергом, най-голямата църква в Унгария. По този маршрут се предлага и екзотично, подвижно „настаняване" в арт-деко корабче, което следва колоездачите.


 

 

 

.   ППоклонение в Прованс. Бъдете уникални с посещение на Mont Ventoux. Ако сте любители на предизвикателствата, изберете петдневна екскурзия до Паметника на Том Симпсон, близо до алпийския връх Mont Ventoux. Сериозното изпитание включва денивелация от 2200 м с начална точка Марсилия. 


 

 

 

Италианска романтика: от Мантуа до Верона. Италианско колоездачно приключение между градовете Мантуа, „ренесансова перла“ и обект под защита на ЮНЕСКО, и Верона, по долината на река Миницио, покрай езерото Гарда, очаква своите приключенци. Маршрутът съчетава природната красота на района с красотата на културните обекти в Северна Италия.


 

 

7.   Колоездене във височина. Френски Алпи. Ако изберете настаняване в Morzine, на 90 мин. път с колело, източно от Женева, ви очакват фантастични планински райони. Колоездене през гори, алпийски ливади, долини и ридове с невероятни гледки и отлични пътища.
 


 

 

 

Бриз в Бавария. Обиколка на Регенсбург. Какво ви очаква, ако изберете едноседмична обиколка в Югоизточна Германия на фона на планината Юра. Ще се спускате по протежение на реки, покрай борови гори и замъци. Турът започва и завършва в Регенсбург, средновековен град на брега на Дунав. Ще се насладите на възможности за къпане във вировете на местните реки, на изобилие от братвурст и бира, както и на кожени панталони.


 

 

9.   Адриатическо крайбрежие. От Триест до Пула. Една от най-добрите дестинации, които можете да изберете, предлага възможност в рамките на една семица, например, да обиколите крайбрежието на Италия, Словения и Хърватия, като завършите в Пула, известна с римския си амфитеатър. Други средновековни и венециански градове по маршрута са Копер, Новиград и Ровин. Спа центрове, вкусна морска храна, добър баланс между крайбрежно веселие и културни интереси - това са изненадите, които ви очакват на пътя.


 

 

10. Гори и езера. Швеция Sörmland. Sörmland е разположен югозападно от Стокхолм. В този идиличен район се редуват хълмове, езера и селца с ярко боядисани дървени къщи. Велопътешествието поставя ударението върху традиционната шведска култура и фолклор и включва настаняване в дървена къща, кратко пътуване с влак и моторна лодка.
 


 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: