Лишава ли ни здравословното хранене от ценни храни?

Лишава ли ни здравословното хранене от ценни храни? Снимка: harvie.farm

Често си мислим, че спомените от детството ни за фини крехки банички, неустоими пържени картофки, хрупкаво печено пиле и топящи се в устата домашни бисквитки са просто носталгия по отминалите щастливи детски години.

И да, и не – защото отлетялото време в голяма степен отнесе със себе си и най-важата съставка в рецептите за тези кулинарни изкушения – свинската мас, най-популярната готварска мазнина до началото на 20-ти век в световен мащаб, а у нас - и традиционна закуска с филия хляб и синоним на здраве.

Теориите за здравословно хранене превърнаха свинската мас в основна заплаха за натрупване на холестерол – мрачният враг на сърдечносъдовата ни система. Но да видим истината, казват кулинари и нутриционисти, и да я върнем в кухните си – защото заслужава. 

Широко разпространен мит е, че животинските мазнини повишават риска от сърдечни заболявания, но тази теория не намира потвърждение нито в исторически, нито в научен план. Нашите баби и прабаби са консумирали много свинска мас и краве масло, но физическият труд като неизменна част от ежедневието им в крайна сметка е определил тяхното време като епоха с изключително ниски нива на сърдечни заболявания

Същото показва и проучване, проведено сред 300 000 души, чиито резултати, публикувани в American Journal of Clinical Nutrition сочат, че сама по себе си, свинската мас не е рисков фактор за сърдечни заболявания.  Заедно с това, множество други големи проучвания не откриват полза за сърцето от диетите с ниско съдържание на мазнини, нещо повече:

„Болестите на съвременната цивилизация, вкл. сърдечни заболявания и диабет, рязко се увеличиха, след като животинските мазнини бяха заменени с фабрични, химично преработени растителни масла и маргарин”, казва мащабното проучване Framingham Heart Study и подчертава, че животинските мазнини и калориите, получени от тях, дават достатъчно енергия за добра физическа активност и съответно – за здравословно тегло

What Is Lard, and Is It Healthy? - Where to Buy Lard
Снимка - prevention.com

С добрия си баланс между наситени и ненаситени мастни киселини, свинската мас е устойчива на топлина и при високи температури не отделя вредните за клетките ни свободни радикали, което я прави отличен избор за готвене и печене. Същевременно, тя е с високо съдържание на витамин D, но внимавайте – този полезен продукт се съдържа само в свинска мас от пасищно отглеждани прасета.

Пасищният тип свиневъдство е устойчив източник на свинско месо и свинска мас, като същевременно подобрява здравето на почвата, наторявайки и „обръщйки” горния почвен слой. Тъй като свине се отглеждат навсякъде по света, свинската мас е и местен продукт, който се доставя от близки свинеферми, т.е., не изисква особено транспортиране – за разлика от зехтина, който идва едва от няколко държави в света, или кокосовото масло, което си набавяме от други континенти.

Свинската мас предлага и чудесни кулинарни предимства. Тя привнася в ястията чудесна текстура, но заради неутралния си вкус, не се намесва в букета вкусови усещания – така че е перфектна за сотиране и пържене на всякакви зеленчуци и меса, за печене на сладкиши, а при точене на кори за баница определено е незаменима

И най-сетне - свинската мас е икономична – ще купите половин килограм на цена, по-ниска от тази на 125 г краве масло, още по-евтино е да си я стопите сами, което обаче си има тънкоски - ще ги намерите в старите готварски книги. Свинската мас обогатява разнообразието на националната ни кухня, тя е  част от традициите ни, които редовно се кълнем, че искаме да съхраним. 

А колкото до здравословното хранене, рецептата е проста: хранете се умерено и разнообразно и избягвайте храни, които няма да намерите в готварските тефтери на бабите си. Климатолозите дори казват, че така ще допринесете и за борбата с климатичните промени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: