В Калифорния приеха закони за отказ от изкопаемите горива

В Калифорния приеха закони за отказ от изкопаемите горива Снимка: https://pixabay.com/

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм подписа "обширен пакет от законопроекти", насочени към увеличаване на използването на чисти енергийни източници и намаляване на въглеродните емисии

Това съобщи Асошиейтед прес. Според новите закони Калифорния трябва да постигне въглеродна неутралност до 2045 г. За целта се планира увеличаване на броя на работните места в областта на чистата енергия и ускоряване на прехода към потребление на електроенергия, получена предимно от възобновяеми източници.

Освен това е забранено пробиването на нови нефтени и газови кладенци в рамките на 3200 фута (975 м) от домове, училища и съществуващи кладенци.

Инициативата беше одобрена, след като рекордна гореща вълна принуди Калифорния да се насочи към активното използване на природен газ за производство на електроенергия.

"Можем да говорим за това какъв трябва да бъде светът и да протестираме. Или всъщност можем да постигнем значителен напредък", каза губернаторът.

Представители на петролната индустрия обаче разкритикуваха климатичния пакет, заявявайки, че той ще навреди на индустрия, която „осигурява работа за много хора в Калифорния“, седмият по големина щат производител на петрол.

Западните щати Калифорния, Вашингтон, Уайоминг, Колорадо, Невада и Юта се сблъскаха с рекордно високи температури през последните месеци, според Axios. В някои градове въздухът се затопли до 47 градуса по Целзий.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: