Италия си връща откраднати паметници на културата за $ 19 милиона

Италия си връща откраднати паметници на културата за $ 19 милиона Снимка: artssupplier.com

Според окръжния прокурор на Ню Йорк, американски музеи и частни търговци са купили заграбените артефакти от осъдени крадци и години наред са ги излагали напълно незаконно.

Сред 58-те предмета, включително 21 от Музея на изкуствата „Метрополитен”, е мраморна глава на богинята Атина от 200 г. пр. Хр., като само тя се оценява на около $ 3 милиона.

Това е пореден опит на Ню Йорк да върне заграбени предмети на изкуството в страната им на произход, посочва ВВС. От звеното за трафик на антики към ню-йоркската отръжна прокуратурата обещават "много повече конфискации и много повече ценности, които ще бъдат върнати".

Шефът на италианската полиция ген. Роберто Рикарди определи предметите като „безценни” и каза, че се чувства особено щастлив, че тези предмети ще се върнат в общностите, от които са отнети, за да припомнят „за нашата история и нашата идентичност“.

Следователите от двете страни са работили години наред, за да проследят контрабандистите на изкуство и да открият творбите. „Продавачите” са двама осъдени крадци, с мрежа за кражби от неохраняеми обекти в цяла Италия. Те са използвали контрабандни канали за износ на крадено изкуство, организирани от регионален престъпен бос още през 60-те години на миналия век.

От офиса на прокуратурата обявиха, че именно така е придобита мраморната глава на Атина, открадната от храм в Централна Италия, изнесена незаконно и препродавана, докато през 1996 е изложена в един от най-престижните световни музеи, какъвто е „Метрополитен”.

Според прокуратурата, след като са били внесени в САЩ, предметите са били продадени на американския милиардер Майкъл Стайнхард. През 2021 г. той е предал на властите незаконно закупени съкровища на стойност $ 70 милиона, като част от сделка, че няма да бъде съден. Колекционерът се е отървал само със забрана да купува антики.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: