Казахстан обмисля стриктно спазване на санкциите срещу Русия

Казахстан обмисля  стриктно спазване на санкциите срещу Русия Снимка: arabnews.com

Финландското външно министерство съобщи, че в рамките на междуправителствена икономическа комисия, ще обсъди с Казахстан спазването на санкциите, наложени от ЕС на Руската федерация.

Темата е особено актуална за Казахстан, след като последният пакет санкции на ЕС не само включва таван на цените на руския петрол, но и за първи път предвижда извънтериториалното им прилагане, т.е., ограничителните мерки може да засегнат граждани и компании от страни извън ЕС, подчертава The Moscow Timed.

Това се отнася и за Казахстан и страната, която е производител и износител на петрол, вече взема мерки да се разграничи от руския петролен пазар, макар че както припомня The Washington Post, преди войната в Украйна, казахстанският петрол се смесваше с руски, за да се получат стандартизираните експортни класове.

В началото на юни Казахстан промени името на своята петрол Urals на KEBCO (казахстанска експортна смес от суров петрол), за да не го свързват с руския. Заради високите ценови отстъпки, при които се продава руския петрол (до 30% от цената на Brent), Казахстан започна да подчертава в експортните документи произхода на своя петрол, за да е ясно, че не е произведен в Русия. 

През юни на международния икономически форум в Санкт Петербург казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев отказа да наруши западните санкции, за да помогне на Русия. „Санкциите са си санкции. Освен това получаваме уведомления за вторични санкции от Запада“, обясни позицията си Токаев.

През септември казахстанският външен министр Мухтар Тлеуберди предупреди, че всички транзакции на казахстански компании с Русия, които потенциално биха могли да нарушат санкционния режим, са под контрола на съответните власти на САЩ и ЕС. „Създадохме правителствена работна група за предотвратяване на негативното въздействие на антируските санкции върху нашата икономика, включително предотвратяване на вторични санкции“, обяви Тлеуберди.

Освен това в казахстанските митници започнаха да задържат руски камиони със стоки от Европа, без изискваните документи, че вносът им е разрешен, а Halyk Bank of Kazakhstan спря да приема карти от руската платежна система Mir.

Въпреки традиционно добрите си връзки с Русия, Казахстан последователно се придържа към антируските санкции, макар че все още не е обявен от Москва за „неприятелска страна”. Предстоящата дискусия с Финландия е сигнал, че голямата евразийска държава уверено се насочва към санкционната политика на ЕС срещу Русия. Междувременно, в Казахстан изглежда се оформя най-голямата „колония” руснаци, бягащи от мобилизацията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: