В Казахстан са открити над две хиляди компании с руско участие

В Казахстан са открити над две хиляди компании с руско участие Снимка: РИА Новости

Повече от две хиляди компании с руско участие отвориха врати в Казахстан за периода март-юли 2022 г.

Повече от 2000 нови компании с руски собственици са открити в Казахстан от март до юли тази година, се съобщава в справочни материали на втория Каспийски икономически форум, позовавайки се на данни на Министерството на икономическото развитие на Руската федерация.

"Около 12 000 компании с руски капитал работят в секторите на икономиката на Казахстан (енергетика, химическа промишленост, нефтохимически продукти, фармацевтични продукти, селскостопанско машиностроене, транспорт, ИТ-сфера). От март до юли 2022 г. в Казахстан са регистрирани над 2000 нови компании с руски собственици: 45% от тях в Алма-Ата и 35% в Астана", се казва в съобщението.

Компании с руски капитал също така работят в икономическите сектори на Туркменистан (нефтена и газова промишленост, транспорт), повече от 1000 компании с руски капитал работят в Азербайджан. "Общият обем на инвестициите на Русия в икономиката на Азербайджан в началото на 2022 г. възлиза на 6,3 млрд. долара, от тях 5 милиарда са в петролния сектор", се казва в информацията.

В материалите също така се отбелязва, че взаимната търговия на страните от Каспийския регион е нараснала през последните шест години с 66%. Според резултатите от седемте месеца на 2022 г. стокообменът на Русия с партньорите в Каспийския регион се е увеличил с 10,3% (до 20,1 млрд. долара) спрямо същия период на миналата година.                                                                                                     

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: