Руски хакери отново атакуваха правителствени сайтове в САЩ

Руски хакери отново атакуваха правителствени сайтове в САЩ Снимка: arti392.com

На 5 октомври руската хакерска група Killnet пое отговорност за временното блокиране на сайтовете на избирателните комисии в щатит Колорадо, Кентъки, Мисисипи и др.

Въпросните сайтове не участват пряко в подаването или преброяването на гласовете, а имат чисто информационна функция, пише CNN. Те предлагат полезна информация за американските граждани, в т.ч. как да се регистрират за предстоящите междинни избори за американския конгрес през ноември. CNN коментира, че това е пореден опит на Русия да повлияе върху политиката на САЩ.

Killnet се наричат „свободна група от хактивисти" - политически мотивирани хакери. Смята се, че групата е толерирана от Кремъл, но няма данни за конкретна връзка на киберпрестъпниците с руското правителство.

„Тази група може да причини смущения, но организациите трябва да разберат какъв е всъщност реалният риск от атаките на Killnet за техните операции“, казва пред CNN Джейсън Пасуотърс, главен оперативен директор на фирмата за сигурност Intel 471. Той призова медиите да не раздухват значимостта на Killnet с нежелана публичност, за да не се създава фалшиво чувство на обреченост у хората пред действията на хакерите.

ФБР преди време заяви, че вижда руска следа в подготовката за междинните избори, на които се очаква мащабно подновяване на американския конгрес, тъй като ще се избират 435 члена на Камарата на представителите и 35 сенатори. 

Според разследващите органи, системите за гласуване не са застрашени, но американските граждани са атакувани от съобщения в интернет, които се опитват да подкопаят доверието на американците в системата за гласуване, в провеждането на вота и резултатите от него.

ФБР не прави проучвания на общественото мнение, така че разузнавателните органи не могат да кажат доколко са ефективни действията на Русия в тази посока. Но от м. юни 2021 г. ФБР е регистрирало над 1000 случаи на кибер-заплахи срещу служители, ангажирани с изборния процес. Прави впечатление, че заплахите са отправени предимно към служители в щати, където изборните резултати от 2020 г. са дискутирани най-разгорещено. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: