Експерти обсъждат какви цели има Кремъл

Експерти обсъждат какви цели има Кремъл Снимка: The Moscow Times

„Кремъл е изправен пред най-трудната задача: да се опита да успокои руснаците, но в същото време да мобилизира достатъчно хора, за да продължат да се бият“, казват анализатори от Института за изучаване на войната.

За да засили патриотичните настроения, Москва разчита на резултатите от фиктивните референдуми за анексиране на окупираните украински области и руските окупационни власти вече започнаха да ги обявяват, позовавайки се на очевидно фалшифицирани данни за избирателната активност, пише Euronews.

Обръщението на президента Путин към двете камари на парламента е насрочено за 30 септември и според Британското министерство на отбраната „Има реална възможност Путин да използва изявлението си, за да обяви официално анексирането на окупираните украински региони. Това може да стане до 1 октомври, което ще позволи да се мобилизират и довчерашни украински граждани от „новите територии”, за да воюват срещу Украйна.

Британското министерство на отбраната смята, че с обявяването на „присъединените” украински области Кремъл разчита и да засили подкрепата за войната сред руското население, както и да оправдае продължаването на Путиновата „специална военна операция”. 

Трудна задача, след като опитите на Кремъл да овладее обществените настроения досега се провалят. Протестите срещу мобилизацията продължават, а руските мъже масово бягат от Русия. Според някои експерти Москва вероятно обмисля затваряне на границите, където вече цари хаос.

Друга мярка, за която съобщава The Moscow Times, е организирането на мобилизационни пунктове директно на сухопътните граници, напр. с Грузия, където по данни на местните власти, километричната автоколона и многочислената тълпа вече създават хуманитарна криза

Russian Offensive Campaign Assessment, September 26 | Institute for the  Study of War
Карта на протестите в Русия след обявяването на мобилизацията, understandingwar.org

Същевременно руските военни служби са изправени пред поредица атаки, при това вече по-организирани, според експерт по сигурността от Mayak Intelligence. През последната седмица активисти и протестиращи групи започват да споделят съвети за приготвяне на коктейли "Молотов" и да координират действията си против мобилизацията. 

В социалните медии младежът, който простреля военен в комисариата на Уст Илинск, вече е популярен с прозвището „нашият Че Гевара”, а новосъздадената протестна група Utro Dagestan написа в Телеграм: „Нашата цел са държавни инфраструктурни съоръжения: магистрали, железопътни линии, летища, военни комисии. Всичко необходимо можете да закупите в магазина - трион, лост, ключове, кибрит, подпалки – нищо повече“. 

Властите във Владивосток са на тръни, след като днес 39-годишен мъж почина в полицейска кола, след като е бил арестуван, защото протестирал мобилизацията си пред военната комисия, съобщи Телеграм-каналът Astra. 

Кремъл e изправен пред трудно време и всячески ще се опита да овладее вълната от съпротива, но тя е сигнал, че Путин е разкъсал негласната сделка с руснаците - „Вие ме оставяте да водя моята война и аз няма да позволя тя да засегне на живота ви“, обобщават анализаторите от Mayak Intelligence. 

Мобилизацията наруши този социален договор и руснаците започват да разбират по трудния начин, че войната вече не е само на Путин, а е въпрос на лична съдба на всеки един от тях. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: