Руските власти „ще поправят грешките“, установени при мобилизацията

Руските власти  „ще поправят грешките“, установени при мобилизацията Снимка: themoscowtimes.com

Изявлението направи пред журнлисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Сигнали за нарушения и пропуски се получават от множество военни комисариати в страната и руското правителство се ангажира да отстрани организационните проблеми. Същевременно обаче някои твърдения на Песков противоречат на реалността

Така например, той заяви, че няма разпореждане за спиране на излизащите от Руската федерация мъже. Въпреки това обаче, сайтът 72.ru съобщава, че на летището в Тюмен, според дадени инструкции, изискват от пътниците по международните дестинации удостоверение от военната служба за регистрация и вписване. Изданието отбелязва, че за вътрешни полети не се извършват подобни проверки.

Сайтът thebell.io посочи, че руските летища са получили списъци с подлежащите на мобилизация и проверяват по тях кои пътници могат да се качат в самолетите. Ограничението обхваща и курортни дестинации в чужбина, със закупен преди месеци пакет, включващ и самолетния билет. На едно от московските летища в неделя 20 мъже на военна възраст не са преминали границата.

Минаващите сухопътната границата с Казахстан също се проверяват по списъци от военните комисариати, съобщиха от граничната служба на ФСБ в региона.

През седмицата 115 000 души са преминали руско-грузинската граница. На границата в Северна Осетия се е натрупала колона от  3500 коли, съобщи ТАСС. Според телеграм-канала Baza, за да се облекчи натоварването, грузинските власти са разрешили на руските граждани да минават границата пеша. На административните граници с Кабардино-Балкарската република и Република Ингушетия чака автоколона от около 800 автомобила. 

През уикенда близо 17 000 руснаци са преминали границата с Финландия, съобщават финландските власти. Потокът руснаци е с 80% по-голям от предишния уикенд. 

Междувременно, московският военен комисар Виктор Щепилов заплаши с наказателна отговорност адвокати, които съветват руснаците как да избегнат мобилизацията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: