Bloomberg: Западът е на прага на най-сериозната криза от 1949 г. насам

Bloomberg: Западът е на прага на най-сериозната криза от 1949 г. насам Снимка: 1prime.ru

Повишаването на лихвените проценти на Запад предизвика безпрецедентен срив на държавните облигации от 1949 г. насам

Опитвайки се да забавят високите темпове на инфлация, централните банки на западните страни все по-активно повишават лихвените проценти, което води до срив на държавните облигации, отбелязва  Bloomberg.

Експерти от Bank of America отбелязват, че пазарите на държавни облигации по света са на прага на най-лошите показатели от 1949 г. насам, когато Европа, намираща се в руини, се възстановява след Втората световна война.

Федералният резерв на САЩ и други западни централни банки спряха да държат основния лихвен процент близо до нулата, за да подкрепят икономиката, както това се случи по време на пандемията. Именно това е причината, която изостри този процес, сигурни са анализаторите от Bloomberg.

"Последният сериозен удар за световната икономика беше обявеното тази седмица решение на американския регулатор да повиши основния лихвен процент", се подчертава в материала на агенцията.

В сряда Федералният резерв на САЩ, след септемврийското си заседание, повиши основния лихвен процент със 75 базисни пункта - до ниво от 3-3,25% годишно. От май тази година регулаторът повиши лихвения процент три пъти в опит да ограничи нарастващата инфлация.

САЩ и европейските държави се сблъскват с рекордна от десетилетия насам инфлация. Въвеждането на санкции срещу Москва и курсът към отказ от руското гориво довеждат до поскъпване на горивото, преди всичко на газа. В резултат на това промишлеността на Запада до голяма степен загубва конкурентните си предимства, което засяга и други сфери на икономиката.                                                                     

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: