Италия пред избори

Италия пред избори Снимка: thoughtco.com

„Няма да гласувам”, гласи табела в магазин за сладолед в Триест, окачена до последната месечна сметка за ток, на стойност € 4 483

С апетитните си вкусове сладолед, Pipolo е любимо място за срещи в Триест, но заведението с 93-годишна история може да затвори. „Дядо ми го е отворил през 1929 г. и не е затварял дори през Втората световна война. Още два-три месеца ще се справим, но след това няма да можем да плащаме сметките и ще трябва да затворим. Това ще ми разбие сърцето”, казва през ВВС собственикът Джанандреа Пиполо.

Обяснението за тази криза е на един час път с кола на север. В тунел в община Тарвизио, близо до границата на Италия с Австрия, две метални тръби пренасят ценна стока – руският газ, лостът, с който Владимир Путин притиска Европа. Преди руската агресия в Украйна, 40% от италианския газ е идвал по този тръбопровод. Сега доставя около 18%, тъй като Европа се освобождава от руската енергийна зависимост. 

Диверсификацията и санкциите срещу Кремъл накараха „Газпром” да ограничи доставките по европейските тръбопроводи, включително този в Тарвизио. „Основната входна точка за газ вече не е тук, а в Сицилия, с газ от Алжир. Италианското правителство се опитва да диверсифицира доставките“, казва Симоне Нобили от SNAM, операторът на италианските газови мрежи.

Алжир вече е най-големият доставчик на газ за Италия, измествайки Русия. Азербайджан, Норвегия и Нидерландия, също са увеличили доставките. Италия инвестира и в кораби за регазификация на втечнен природен газ (LNG), доставян от Катар и САЩ. „С правителството работим много усилено, за да разрешим, или поне да се преборим с тази извънредна ситуация и да избегнем необходимостта от ограничаване на потреблението. Досега Русия винаги е била надежден доставчик, дори по време на Студената война", казва г-н Нобили.

Но това е нова ера – и закъснял сигнал за пробуждане на Стария континент. Италия е запълнила газохранилищата си на повече от 80%, подготвяйки се за една тежка и скъпа зима. Междувременно, цените се повишават, мнозина италианци смятат, че политиците трябва да се съсредоточат върху кризата с разходите за живот, докато обществената подкрепа за Украйна може да намалее – сметка, която и Владимир Путин вероятно си прави.

On the agenda: What's happening in Italy this week
Снимка - thelocal.it

Джорджа Мелони, фаворитът за министър-председател, твърдо стои зад позицията на премиера в оставка Марио Драги, който беше ключов стълб в подкрепата за Киев. Но коалиционните ѝ партньори Матео Салвини и Силвио Берлускони са стари русофили, в близки връзки с Владимир Путин. Мнозина италианци се питат къде е левицата, но отговорът е неясен.

След агресията в Украйна, бизнесът в най-активното италианско търговско пристанище в Триест процъфтява. Адриатическите маршрути, заместили блокадите в Черно море, са увеличили трафика в Триест с 25% - 30%. „За нас е положително, макар че като се замисля за причината, е негативно, защото не харесвам войната. А за нас сега това е възможност, защото ние сме връзката в един свят, който се разделя“, казва шефът на пристанището Зено Д’Агустино.

Близо до пристанището бездейства най-голямата ветроходна яхта в света, която италианските власти конфискуваха от руски олигарх, близък до Кремъл. Огромният плавателен съд на стойност € 530 милиона се вижда от целия Триест, напомняйки как войната в Украйна ще отекне в Италия и в политическия избор, пред който са изправени италианците.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: