Италия завива надясно: Джорджа Мелони може да стане първата жена премиер

Италия завива надясно: Джорджа Мелони може да стане първата жена премиер Снимка: Стоп кадър Еuronews

Всеобщите избори в Италия ще се проведат на 25 септември

Тринадесет дни преди италианските граждани да се отправят към избирателните секции, в студиото на вестник Corriere della Sera се проведе единственият публичен дебат между основните противници.

Джорджа Мелони, лидерът на дясната партия "Братята на Италия", и лидерът на лявоцентристката Демократична партия Енрико Лета, се противопоставиха на рязкото покачване на цените на енергията и описаха различни виждания за Европа.

Джорджа Мелони, лидер на "Братята на Италия":

Има Германия, която не е съгласна с цената на газа, защото тя има договори с Русия, според които германските компании плащат една трета от това, което плащат италианските компании, което също създава проблем с конкурентоспособността. Искаме такава Европа, в която Италия също може да отстоява своите интереси и да търси решения заедно с другите.

Лета разкритикува Мелони за подкрепата й за правителствата на Унгария и Полша, които според него искат да имат право на вето върху решения, които имат значение за Италия.

Енрико Лета, лидер на Демократическата партия:

Нужна ни е Европа, която работи сплотено, тази, която се обедини след пандемията и взе изключително решение, като предостави на Италия средства от Фонда за възстановяване и устойчивост. Това е тази Европа, в която искаме да продължим напред. Но трябва да премахнем правото на вето и да осигурим необходимите условия, за да бъдем ефективни и да влияем на вземането на решения в области, където Европа не може да прави това сега поради гласовете на онези, които блокират решенията и не искат да се откажат от правото си на вето.

Всеобщите избори в Италия ще се проведат на 25 септември.

Според последните анкети дясноцентристката коалиция в състав: "Братята на Италия" на Мелони, "Лигата" на Матео Салвини и партията "Напред, Италия" на Силвио Берлускони, събирайки заедно около 50% от гласовете, се очаква да получи абсолютното мнозинство от местата в Камарата на депутатите и Сената. Докато Съюзът на левите сили, воден от демократите, изостава с 20% от своите съперници.                                                        

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: