Какво ще се промени неминуемо след Елизабет II

Какво ще се промени неминуемо след Елизабет II Снимка: dailyrecord.co.uk

Нейно Величество царува повече от 70 години и през живота си повечето хора по света, включително британците, не са виждали другиго на британския трон, откакто през 1952 г. го зае Елизабет II.

Предстои да видим дали новия крал Чарлз III и кралицата-консорт Камила ще променят британската монархия, но множество емблематични британски достояния ще претърпят промяна - монети, марки, медали, символи, заглавия, дори старшите адвокати, анонсиращи се в продължение на 70 години като QC (Queen’s Counsel), вече ще приемат маркировката KC (King’s Counsel)

Всички банкноти и монети в текущо обръщение с лика на Кралицата постепенно ще изчезнат, заменени от нови купюри с лика на наследника ѝ. Парите с лика на Кралицата ще останат законно платежно средство до определена дата в бъдеще, след която няма да могат да се използват. С лика на Чарлз ще бъдат създадени и нови пощенски марки, а тези, с лика на Елизабет II, постепенно ще се изтеглят от обръщение, но за много дълъг период. 

Пощенските кутии в Обединеното кралство носят инициалите EIIR, т.е.,  Еlizabeth II Regina, така че ще се сменят с нови,  вероятно с инициали, избрани от новия крал. Същият индекс – EIIR – носят и униформите на много държавни служители във Великобритания, включително полицаите и военните. Това облекло с течение на времето ще се маркира с новия кралски код.

Ще се променят и паспортите на гражданите на Обединеното кралство, за да се актуализира израза „Държавният секретар на Нейно британско величество иска и изисква от името на Нейно величество...”. Вероятно с новия текст, съответстващ по местоимения на новия крал, ще се издават само новите паспорти, а настоящите ще изчакат срока си на валидност.

И най-сетне, ще бъдат проектирани ново знаме и герб за новия монарх и разбира се, националният химн на Обединеното кралство вече няма да бъде „God Save the Queen”, а ще се върне към оригиналната версия „God Save the King”. Така или иначе, следата на Елизабет II, най-дълго царувалия британски монарх, ще остане незаличима в британската история – това никой не може да промени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: