Чарлз III: дългоочакваната корона за побелелия принц

Чарлз III: дългоочакваната корона за побелелия принц Снимка: pagesix.com

Старата история „Кралят умря – да живее Кралят”, продължава - от цял свят към новият крал Чарлз III валят сърдечни съчувствия – и поздравления за наследения трон.

Той измина дълъг път до британската корона - всъщност най-дългият в британската история, чакайки 53 години, за да оглави на свой ред британската монархия, отчита Euronews. Живял цял един живот в сянката на знаменитата си майка, новият 73-годишен британски монарх няма как да избегне световното внимание.

Обявен за принц на Уелс през 1969 г., след обучението му в елитни училища, Чарлз продължава образованието си и е първият британски престолонаследник - и сега крал - с университетска диплома. В армията е боен пилот на самолет и хеликоптер и офицер в Кралския флот.

Личният му живот не върви така гладко. През 1981 г. Чарлз се жени за Даяна Спенсър – брак, провалил се дори след раждането на принцовете Уилиям и Хари. От 1992 г. принцът и принцесата на Уелс живят разделени, а през 1996 г. следва и официалният им развод. Но докато са семейство, британците се влюбиха в „лейди Ди” до такава степен, че след развода репутацията на Чарлз е силно разклатена – настроения, подхранени силно от трагичната смърт на „Принцесата на сърцата”, само година след официалния „кралски” развод.

След приличен период на дискретност, Чарлз все по-често започва да се появява в компанията на Камила Паркър Боулс, която британците често обвиняват за провала на семейния му живот. Връзката на тогавашния престолонаследник със сегашната кралица-консорт започва през 70-те години и според медиите, не е прекъсвала. Двамата я узаконяват с граждански брак през 2005 г., по който повод медиите си позволяват „благосклонни” коментари от типа „посивелият Ланселот и търпеливата Камила”, популярна впрочем и с прозвището, дадено ѝ от Даяна – „булдогът”.

В по-младите си години Чарлз играе поло, обича лова на лисици и риболова, рисува акварели и градинарства. Собственик е на образцова ферма, която посещава често. Основната му дейност като член на кралското семейство е благотворителността - поприще, в което новият крал също не остана с безупречна репутация, след доста нелицеприятни сигнали за финансовите източници на благотворителната му фондация. 

Като монарх Чарлз III няма голяма подкрепа от британците, дори мнозинството от тях смятат, че трябва да предаде титлата на големия си син Уилям. Колкото до сложната политическа ситуация на Острова, не е лишен от логика въпросът, който задава indy100.com: дали новият крал Чарлз III няма да се отърве от новия премиер на Обединеното кралство Лиз Тръс - 15-ият британски министър-председател, одобрен от Елизабет II. 

Един монарх технически може да уволни министър-председателя, но практически това се прави много рядко, тъй като се очаква владетелите да поддържат политическа неутралност. Последният прецедент е при крал Уилям IV през 1834 г. Според политически анализатори, Чарлз III няма да последва този пример, а няма и основания да го прави, особено в трудната икономическа ситуация за британския бизнес и британските граждани. 

Впрочем, министър-председателят Лиз Тръс, заедно с новия принц на Уелс, Уилиям, кралицата-консорт Камила, архиепископите на Кентърбъри и Йорк и лидера на Камарата на общините Пени Мордаунт днес положиха подписите си под официалната прокламация, която провъзгласи Чарлз III за монарх на Обединеното кралство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: