Нова вълна от заразяване с COVID-19 очакват от СЗО през есента

Нова вълна от заразяване с COVID-19 очакват от СЗО през есента Снимка: https://pixabay.com/

През следващите няколко седмици в Европа ще бъдат потвърдени 250 милиона случая на коронавирусна инфекция от началото на пандемията

Това твърди Ханс Клуге, ръководител на регионалния офис на СЗО за Европа.

Той отбеляза, че през есента се очаква максимално увеличение на случаите. Според него е необходимо да се обърне голямо внимание на актуалната епидемиологична обстановка и да се осигури достъп на уязвимите групи до лекарства.

Направихме големи крачки в борбата с пандемията. Но вирусът все още циркулира широко, все още заради него хората се озовават в болниците, все още причинява твърде много предотвратими смъртни случаи – около 3000 само през последната седмица, което е около една трета от общо регистрираните в света. С наближаването на есента и зимата очакваме скок на заболеваемостта – със или без второ огнище на сезонен грип в Европа“, заяви Клуге на пресконференция.

Той отбеляза още, че въпреки въвеждането на масова ваксинация в различни страни по света, милиони хора в Европа остават неваксинирани. Според него е необходимо да се коригира тази ситуация, както и да се реваксинират уязвими групи от населението, включително възрастни хора и хора с отслабена имунна система.

По данни на СЗО към 30 август лидери по заболеваемост на ден сред европейските страни са Германия (54 504) и Франция (35 749). В Германия 77% от населението е ваксинирано, във Франция - 80%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: