Френски природозащитници нападнаха голф игрища

Френски природозащитници нападнаха голф игрища Снимка: pixabay.com

Активисти, борещи се срещу климатичните промени, запълниха с цимент дупките в зелените голф-терени в Южна Франция.

По този начин те изразиха протеста си срещу факта, че докато в цяла Франция се провеждат кампании за пестене на водата и на места има сериозни ограничения, игрищата за голф – за разлика от гражданите - са освободени от задължението да не използват водата за поливни нужди.

Групата се насочи към обекти близо до град Тулуза, наричайки голфа „индустрия за свободното време на най-привилегированите“.

Докато в най-засегнатите общини жителите не могат да поливат градините си или да мият колите си, голф игрищата избягват националните ограничения. Облекченията в интерес на голфърите предизвикаха спорове, тъй като 100 френски села нямат питейна вода. Но служителите в голф-индустрията се тревожат, че без вода тревата за три дни ще умре.

„Голф игрище без зелена морава е като ледена пързалка без лед“, казва Жерар Ружие от Френската федерация по голф пред уебсайта France Info и добавя, че ако голф игрищата в страната затворят, 15 000 души ще останат без работа.

От своя страна, в петиция активистите заявиха, че облекченията за голфа са поредно доказателство, че "икономическата лудост има предимство пред екологичния разум".

Забраните за ползването на вода се приемат на национално ниво, но изпълнението е по преценка на регионалните служители. Досега само една област, Ille-et-Villaine в западна Франция, е дръзнала да забрани поливането на голф игрищата.

А кметът на Гренобъл Ерик Пиол от Зелената партия, разкритикува облекченията за голфа с думите: „Продължаваме да защитаваме богатите и могъщите“.

Все пак на голфа не е простено напълно - поливането трябва да се извършва само нощем, с не повече от 30% от обичайния обем вода.

В две трети от Франция е обявено кризисно положение. Валежите това лято са с около 85% по-малко от средното. Някои части от река Лоара са пресъхнали. Сушата застрашава и корабоплаването по граничната река Рейн между Германия и Франция.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: