Ако хъркате, можете да получавате обезщетениe

Ако хъркате, можете да получавате обезщетениe Снимка: clinicablasi.com

Това би могло да се случи, само ако живеете в Обединеното кралство

Според т.нар. система за „Плащане за лична независимост” (PIP), хъркането е „скрито нездравословно състияние”, за което се полага обезщетение до £ 156 седмично – финансова помощ, която се изплаща на хора с дългосрочни физически или психични заболявания, информира indy100.com.

Най-хубавото е, че можете да поискате обезщетението, дори ако работите на пълен работен ден или вече претендирате за други обезщетения. От PIP се възползват 3 милиона британски граждани, но може би не знаят, ча могат да претендират и за тази допълнителна сума. Други състояния, които попадат в категорията са тревожност, депресия, диабет и загуба на слуха. 

Хъркането обаче може да е знак за сънна апнея – състояние, при което при сън мускулите в задната част на гърлото се отпускат твърде много, причинявайки понякога спиране на дишането. За страдащите от сънна апнея са типични още задъхване, подсмърчане, задух и умора през деня, промени в настроението или събуждане с главоболие. Ако не се лекува, сънната апнея може да доведе до високо кръвно налягане, депресия и дори инсулт.

Според Kent Live около 2217 души в Обединеното кралство вече искат обезщетения за това състояние. Системата PIP постепенно заменя надбавката за живот при инвалидност и освен това покрива мускулно-скелетни, неврологични и респираторни заболявания.

Условието разбира се, е заключение от лекар, което показва че през последните три месеца засегнатите са имали затруднения с придвижването и се очаква това да продължи поне през следващите девет месеца. Обезщетението може би ще утеши донякъде не само хъркащите, но и тези, които ги слушат.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: