Обезщетиха затворник със € 7 000, за присъда, излежана в нехуманни условия

Обезщетиха затворник със € 7 000, за присъда, излежана в нехуманни условия Снимка: aho.no

Италианецът в затвора в Бергамо, е бил принуден да живее в килия от 2,6 кв. м – нехуманно отношение, според европейските стандарти

Излязъл на свобода, мъжът решил да съди изправителното заведение. Конкретният затвор във Via Gleno е само една от изправителните институции в провинция Ломбардия, работещи в условията на тежка пренаселеност – факт, който води до обвинения от страна на затворниците в "задържане при нечовешки и унизителни условия".

Присъденото обезщетение е само € 7.97 на ден, изчислява fanpage.it, но въпреки нищожната сума, Министерството на правосъдието обжалва решението на съдиите, тъй като макар и на тази площ, затворникът е разполагал с прозорец, тоалетна – също с прозорец и душ с топла вода

Освен това, затворникът е работил като чистач в кухнята на затвора и в допълнение му е било разрешено да прекарва по четири часа на ден на открито, в двора на изправителното заведение – условия, които компенсират малкото пространство и доказват, че задържането му не е протекло при нечовешки условия, подчертават от министерството. 

Заслужава да се отбележи, че като цяло италианската общественост и медиите – също като надзорния  съд в Бреша, са на страната на затворника и намират, че обезщетението му е недостатъчно за прекараните в затвора цели 878 дни в „окаяното и потискащо” пространство, макар и почти само нощем.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: