Освободен е организаторът на убийството на Анна Политковская

Освободен е организаторът на убийството на Анна Политковская Снимка: humanrightshouse.org

През 2014 г. Сергей Хаджикурбанов беше осъден на 20 години затвор, но от края на 2022 г. участва в бойните действия срещу Украйна и съответно е помилван, съобщават руски медии

В "специалната военна операция" в Украйна Хаджикурбанов не започва като редник, а като командир на разузнавателно отделение и според източник на Baza, „със своите бойци многократно е навлизал зад вражеските линии, изпълнявайки задачи, специфични за офицери от разузнаването“.

Само след няколко месеца затворникът Хаджикурбанов се издига до командир на батальон и както друг източник отбелязва, „наистина трябва да е Рамбо”.  Знае се, че е удължил договора си с руското министерство на отбраната, но не е известно до кога и на какъв пост. 

Адвокатът на Хаджикурбанов обясни пред РБК, че клиентът му е бил помилван именно заради участието си във войната - първо като затворник, а след това като „цивилен служител, по договор с Министерството на отбраната”. Юристът почертава опита на Хаджикурбанов в руските специални части през 90-те години, с което обяснява защо му е предложена командна длъжност. „В известен смисъл справедливостта възтържествува, тъй като не вярвам, че е замесен в убийството на Анна Политковская“, завършва закъснялата си пледоария адвокатът.

На 7 октомври 2006 г., във входа на жилището си на централна московска улица, журналистката от „Новая газета” беше застреляна с четири изстрела в тялото и един от упор в главата. Според руското следствие, мотивът за престъплението е „неудовлетвореност от професионалната дейност на Политковская”...

Пред съда застават петима, като основният организатор и извършителят на убийството получиха доживотни присъди. Бившият оперативен работник от специалните служби Хаджикурбанов до края на процеса не даде показания, освен че се обяви за невинен и „наклеветен” – но получи 20 години затвор.

Според руското законодателство, давността по делото за убийството на Анна Политковская изтече през октомври 2021 г. Поръчителите не са разкрити

Европейският съд по правата на човека установи нарушения в разследването и присъди на роднините на Анна Политковская € 20 000 обезщетение. Явно „несправедливата”, но неотменена присъда на Сергей Хаджикурбанов не само не пречи, но изглежда помага на кариерния му възход в руската армия, където "организаторът" вече може да се реализира и като убиец.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: