Расте гневът в Париж, след като полицай уби тийнейджър в автогонка

Расте гневът в Париж, след като полицай уби тийнейджър в автогонка Снимка: metro.co.uk

Видеоклип, разпространен в социалните медии, показва как полицай насочва пистолет към 17-годишния шофьора на колата

Чува се изстрел и колата се разбива в уличен стълб. Младежът обаче е починал от огнестрелни рани в гърдите, въпреки помощта на службите за спешна помощ. Полицаят, обвинен в стрелбата, е задържан с обвинение в убийство. Според LeMonde, пътните полицаи вероятно са предположили, че тийнейджърът е карал колата си към тях с намерението да ги нарани, но видеоклипът, чиято достоверност AFP потвърди, опровергава тази версия. По време на стрелбата в колата е имало още двама непълнолетни, единият от които е избягал, а другият е задържан от полицията. 

Демонстрациите избухнаха най-напред в западния парижки район Нантер, където беше убит тийнейджърът. Протестите прераснаха в палежи на коли и кофи за боклук, чупене на автобусни спирки и фойерверки, запратени срещу полицейското управление. Полицията за борба с безредиците използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, някои от които изградиха барикади и останаха на улицата през цялата нощ. Арестувани са 31 души. Безредици отбелязаха и в градовете Аниер, Коломб, Сюрен, Обервилие, Клиши-су-Боа и Манте-ла-Жоли.

Властите са започнали две отделни разследвания - едно за възможно убийство от държавен служител и друго за неуспех на шофьора да спре автомобила си и предполагаем опит да убие полицай. Началникът на парижката полиция каза пред френската телевизия BFMTV, че действията на полицая „повдигат въпроси“, въпреки предположенията, че може да се е почувствал застрашен. 

В същата телевизионна програма адвокатът на семейството на убитото момче подчерта, че видеото показва ясно „как полицай хладнокръвно убива млад мъж", апред местни медии друг адвокат описа случая като „екзекуция”.

"Боли ме за моята Франция. Неприемлива ситуация. Всичките ми мисли са към семейството и близките на малкия ангел, който си отиде твърде рано", написа в Twitterнападателят на Пари Сен Жермен Килиан Мбапе.

Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманен определи видеото като "изключително шокиращо" и призова хората да "уважават скръбта на семейството и презумпцията за невинност на полицията". Днес пред фенски медии Дарманен изрази решимостта си да се разкрие цялата истина.

Лидерът на левицата Жан-Люк Меланшон изрази "сърдечни съболезнования" на семейството на тийнейджъра и написа в Twitter: „Тази безконтролна полиция дискредитира авторитета на държавата".

Повод за протести стана и случай от преди седмици, когато 19-годишен шофьор беше застрелян от полицията в град Ангулем в Западна Франция. Предполага се, че спирайки автомобила си, е прегазил краката на полицай. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: