В община Вършец обявиха частично бедствено положение заради придошлата река Ботуня

В община Вършец обявиха частично бедствено положение заради придошлата река Ботуня Снимка: Евелина Георгиева

Днес в 12 ч. министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов и кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров ще посетят обектите, засегнати от обилните валежи и наводнения през вчерашния ден

Вчера в късния следобед със заповед на кмета на община Вършец инж. Иван Лазаров е обявено частично бедствено положение, във връзка с провеждане на неотложни аварийно - възстановителни работи вследствие на усложнената метеорологична обстановка на територията на общината, с цел ограничаване въздействието и ликвидиране на последствията от възникналото на 11.06.2022 г. наводнение.

Бедственото полжожение се отнася за района на гр. Вършец, с. Долно Озирово и с. Горно Озирово. В съботния ден на територията на община Вършец е констатирано значително количество интензивни валежи, в резултат на което се е повишило драстично нивото на р. Ботуня в регулационните граници на гр. Вършец.

 В резултат на рязкото покачване на нивото на реката е отнесен пешеходен мост/пасарелка/, свързващ ул. „Ботуня“ и ул. „Хисаря“, частично е отнесена корекцията на р. Ботуня в района на Балнеоложкия парк до сградата на Фитнес залата. 

Нанесени са щети на моста, свързващ гр. Вършец и кв. „Изток“ , като са отнесени част от предпазните парапети, има клони, дървета и други наносни материали, като водата прелива над пътното платно. 

Подадени са сигнали за наводнени мазета и сутерени на къщи. Водата е излязла от коритото на река р. Ботуня и е заляла част от републикански път III-162 под с. Стояново в посока гр. Враца и гр. Монтана. 

В района на с. Долно Озирово /в рамките на населеното място/ е отнесен пешеходен мост на р. Черна,  свързващ селото с м. „Козарника“, като същият е изцяло неизползваем. Други два пешеходни моста са заляти, като водата минава над парапетите на същите. 

В района на с. Горно Озирово р. Черна е излязла от коритото си, като е заляла част от населеното място в горния край на селото. 

Вследствие на падналия пороен дъжд и възникналата усложнена обстановка през последното денонощие на територията на община Вършец са нанесени сериозни щети, като е нарушен нормалния ритъм на живот на населението.

Днес в 12:00 часа, заедно с кмета на Вършец Иван Лазаров, вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов ще обиколи обектите, които са засегнати от наводненията и от обилните валежи през вчерашния ден.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: